Legătura dintre apariția acneei și nivelul proteinei GATA6

Acneea este una dintre cele mai comune probleme ale pielii, afectând aproximativ 650 de milioane de persoane, la nivel global. Deși acneea este asociată mai des cu perioada pubertății, ea poate apărea la orice vârstă. Se tratează atât la nivel local, dar și intern. Cauzele apariției acneei sunt legate de excesul de sebum, activitatea excesivă a unor hormoni, anumite bacterii etc. Apare în mod obișnuit la nivelul feței, dar și pe piept, umeri, spate. O echipă internațională de cercetători a descoperit însă că pacienții cu acnee au o cantitate mai redusă a proteinei GATA6, la nivelul pielii. Studiul fost publicat în prestigiosul jurnal Nature Communications.

Apariția acneei, influențată de proteina GATA6

În cadrul studiului, cercetătorii au observat o legătură între persoanele a căror piele produce o cantitate mai mică a proteinei GATA6 și apariția acneei. Această proteină are o acțiune directă asupra foliculilor de păr, precum și asupra altor glande sebacee. Experții au recoltat biopsii cutanate de la 9 pacienți cu acnee și de la 5 persoane care nu sufereau de această problemă. După ce au studiat probele, experții au descoperit că persoanele cu acnee prezentau o expresie redusă a proteinei GATA6. Analizând mai atent, au descoperit că aceeași proteină este implicată în controlul multiplelor procese fiziologice, ca parte a homeostaziei unității pilosebacee – printre care diferențierea și proliferarea celulelor epidermei în foliculii de păr.

Tratamentul topic al acneei ușoare și moderate

În plus, s-a descoperit că acidul retinoic activează această proteină, acest acid fiind un ingredient des întâlnit în tratamentele împotriva acneei. Astfel, cercetătorii susțin că descoperirile lor ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente împotriva acneei.

Sursa: medicalxpress.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.