Mecanismul care stă la baza colonizării bacteriene în cazurile de dermatită atopică

Cercetătorii de la Colegiul Trinity din Dublin au descoperit un nou mecanism care stă la baza colonizării bacteriene pe suprafaţa pielii pacienţilor care suferă de dermatită atopică. Dermatita atopică numită și eczemă este cea mai frecventă afecțiune inflamatorie cronică a pielii în cazul copiilor, 15-20% dintre aceştia fiind afectaţi în fiecare an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pacienții prezintă leziuni dureroase şi inflamate la nivelul pielii, însoțite de mâncărime intensă și infecții cutanate recurente.

Stafilococul auriu, cauza agravării dermatitei atopice

Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) este responsabilă de apariţia inflamaţiei şi agravarea simptomelor dermatitei atopice. Cercetătorii şi-au propus să identifice factorii care permit stafilococului auriu să interacţioneze cu pielea prin studierea celulelor corneocite. Studiile arată că bacteria Staphylococcus aureus intră în legătură cu proteina numită corneodesmosină, aceasta fiind localizată pe suprafața corneocitelor.

Etapele studiului

În experimentele de laborator, medicul Aisling Towell a arătat că interacțiunea bacteriană cu corneodesmosina se bazează pe două proteine, FnBPB și ClfB, ​​prezente pe suprafața stafilococului auriu. Acesta a declarat că descoperirea unei interacțiuni între bacterii și proteina corneodesmosină, în cazul pacienţilor cu dermatită atopică, este un progres important care ar putea influenţa abordarea unor noi studii pentru dezvoltarea unei metode de prevenire a colonizării pielii de către stafilococul auriu.

Copiii pot dezvolta dermatită atopică înainte de a împlini un an

Dermatita atopică afectează în general copiii, însă poate apărea la toate categoriile de vârstă. 60% dintre cazuri apar înainte ca nou-născutul să împlinească primul an de viaţă şi, până la 85% dintre cazuri debutează până la vârsta de 5 ani. Primul simptom este mâncărimea, care duce la grataj, rezultând apoi leziuni cutanate. Aproximativ 70% dintre cazuri sunt vindecabile.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.