Medicul de familie și rolul său pentru individ și comunitate

res-Alina TeodoruDeși cu toții ne adresăm medicului de familie, oare conștientizăm cu adevărat rolul acestuia sau ne limităm în a păstra o relație bazată pe nevoia de a obține adeverințe și trimiteri medicale?

Medicul de familie îndeplinește un rol foarte important în sistemul național de sănătate, acordând asistenţă primară la nivel de individ, familie şi comunitate. Tratează și consiliază pacientul, indiferent de starea de sănătate sau boală, este alături de acesta în identificarea afecțiunilor clinice, promovează un stil de viață sănătos și personalizat în funcție de nevoile și posibilitățile fiecărui pacient.

Cum alegem medicul de familie?

Avem posibilitatea de a opta pentru un medic de familie cu cabinet individual sau pentru un medic de familie din cadrul unei clinici private, dar, indiferent de alegerea noastră, sunt două aspecte extrem de importante de care trebuie să ținem cont: încrederea și comunicarea.

„Mulți pacienți se întreabă dacă ar trebui să aleagă un medic de familie cu un cabinet independent, sau dacă ar fi bine să se orienteze către un specialist ce își desfășoară activitatea în cadrul unui centru medical. Răspunsul este simplu – în primul rând alegeți un medic în care să aveți încredere, deoarece comunicarea este cel mai important aspect! În al doilea rând există beneficii suplimentare în cazul alegerii unui medic de familie ce activează într-un centru medical. Astfel, datorită colaborării interdisciplinare directe cu medicii specialiști din cadrul centrului, medicul poate oferi soluții mai rapide, mai eficiente, având în vedere imaginea de ansamblu și nevoile reale ale pacientului”, a declarat dr. Alina Teodoru din cadrul Centrului ProVita.

Indiferent de locul în care profesează, medicul de familie este coordonatorul fiecărui caz în parte. Acesta știe tot istoricul medical al unui pacient, îl consiliază pe toată durata tratamentului și se asigură de diminuarea suferinţelor fizice, psihice și sociale ale acestuia.

Text: Andreea Bunea

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.