Nivelul crescut al hemoglobinei glicate, semn de Alzheimer

Un studiu recent indică faptul că persoanele cu glicemia crescută sunt predispuse la degradarea cognitivă, chiar dacă nu sunt diagnosticate cu diabet de tip 2. Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Colegiul Imperial din Londra (Marea Britanie), care au analizat datele provenite de la 5.000 de persoane, dintre care 55% femei, cu vârste peste 66 de ani, în perioada 2004-2015. În timp ce o parte dintre participanți au prezentat un declin cognitiv natural cauzat de vârstă, cei care au avut nivelul de hemoglobină glicată (HbA1c) crescut au înregistrat un declin cognitiv mult mai rapid.

Un stil de viață sănătos reduce șansele de diabet și Alzheimer

Acesta este primul studiu care are la bază nivelul hemoglobinei glicate, susțin oamenii de știință care încearcă acum să afle care este mecanismul exact care duce la acest declin.

„Concluziile sugerează că metodele care previn instalarea diabetului, precum și strategiile de management al controlului glicemiei, ar putea să ajute la încetinirea declinului cognitiv, pe termen lung. Am descoperit o corelație liniară între nivelul de HbA1c și declinul cognitiv, indiferent dacă pacientul este diabetic sau nu”, a declarat coordonatorul studiului dr. Wuxiang Xie, de la Colegiul Imperial din Londra.

Cercetătorii spun că prevenția este extrem de importantă, indiferent dacă pacienții au sau nu diabet. Acest studiu demonstrează faptul că un regim alimentar sănătos, un stil de viață activ, și implicit scăderea nivelului de zahăr din sânge, nu doar că pot duce la prevenirea diabetului, dar pot scădea riscul de Alzheimer.

Sursa: Sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.