Copiii modificați genetic și dr. He Jiankui: un Frankenstein modern sau un geniu neînțeles?

Una dintre cele mai mari controverse ale ultimilor ani în lumea științifică a fost provocată de cercetătorul chinez dr. He Jiankui, care a anunțat cu seninătate că a creat prima generație de copii modificați genetic din lume. Este vorba despre fetițele gemene, Lulu și Nana, care s-au născut sănătoase, în noiembrie 2018. Mândria afișată în urma anunțului a fost însă repede umbrită de reacțiile negative venite din lumea medicală. Iată povestea completă a dr. He Jiankui.

„Einstein din China”?

Un fost coleg al controversatului om de știință l-a numit „inteligent, nebun și geniu”, în timp ce un altul îl numește un „Elon Musk al Chinei”. Dr. He Jiankui a mai primit și supranumele de „Einstein din China”, dar indiferent cum i se spune a devenit unul dintre cele mai controversate personaje ale ultimilor ani. Într-un interviu tatăl dr. He Jiankui îl caracteriza astfel: „Era întotdeauna primul în școala generală, la liceu și la universitate. Nu a fost niciodată al doilea! Mereu primul!”. Născut în 1984 în Xinhua County, China, dr. He Jiankui este un cercetător biofizician, profesor asociat în cadrul Departamentului de Biologie din cadrul Southern University of Science and Technology, China. Imediat după apariția controversei, Universitatea i-a suspendat toate cercetările, anunțând că munca sa este „extrem de abominabilă” și că reprezintă o încălcare a legilor din China.

Ce a făcut de fapt dr. He Jiankui?

Dr. He Jiankui a folosit tehnologia de editare genetică CRISPR-Cas9 pe doi embrioni pentru a edita gena CCR5. Practic, aceasta a fost dezactivată, copiii fiind imuni pentru toată viața la infectarea cu HIV, în condițiile în care tatăl acestora este seropozitiv. Toate bune și frumoase până aici, numai că oamenii de știință atrag atenția că persoanele fără gena CCR5 activă sunt mult mai predispuse la a contracta virusul West Nile, dar și să moară din cauza gripei. Plus, spun specialiștii, astfel de modificări genetice pot avea urmări neștiute în dezvoltarea copiilor.

Cercetătorii susțin că există bacterii și în creierele oamenilor!

La finalul lunii noiembrie 2018, controversatul cercetător chinez a anunțat la Hong Kong, în cadrul Summitului internațional privind editarea genomului uman, că un al treilea copil modificat genetic se va naște, dacă sarcina va fi dusă cu succes la sfârșit. A făcut anunțul plin de mândrie, iar în urma stuporii audienței a explicat: „Cred din tot sufletul că, nu doar pentru acest caz ci pentru milioane de copii este nevoie de protecție în condițiile în care nu există un vaccin disponibil. Din acest motiv mă simt mândru!”. Reacțiile pozitive nu prea au existat însă, mai ales că dr. He Jiankui nu a fost capabil să răspundă corespunzător valului de critici.

Cum poate fi editat un embrion pentru prevenirea infectării cu HIV

Pentru a înțelege mai bine procedura, iată un grafic realizat de Daily Mail.

Explicații grafic:

  1. Un spermatozoid este plasat într-un singur ovul pentru a crea un embrion. În același timp este adăugată și CRISPR-Cas9.
  2. CRISPR-Cas9 acționează ca o „foarfecă” moleculară pentru a scoate o parte din ADN, înainte ca embrionul să se dividă în patru celule.
  3. Acest lucru inactivează gena CCR5, care are rolul de a deschide o „ușă” HIV-ului în celulele umane.

După valul de șoc, au apărut reacțiile

Reacțiile negative au apărut din toate colțurile lumii. Poate cea mai succintă aparține Comitetului de organizare al Summitului internațional privind editarea genomului uman: „Procedura este iresponsabilă și a eșuat în a respecta normele internaționale. Printre erori se numără indicații medicale inadecvate, un protocol de studiu prost realizat, nerespectarea standardelor etice pentru protejarea subiecților și o lipsă a transparenței în dezvoltarea, revizuirea și desfășurarea procedurilor clinice”.

Curiozități medicale: de la fascinant la grotesc

Nici China, recunoscută pentru severitatea cu care aplică legea, nu a fost prea încântată, cel puțin la nivel oficial, de realizările dr. He Jiankui. La începutului anului 2019 s-a zvonit faptul că este în arest la domiciliu, că riscă acuzații de corupție, care în final ar putea duce la executarea acestuia. În acest moment soarta cercetătorului chinez este neclară, iar viitorul său este unul incert. Timpul va demonstra însă dacă experimentele sale pe subiecți umani vor avea efecte pozitive sau dacă va rămâne în istorie ca un „monstru”.

Surse: businessinsider.com; theguardian.com

Sursă grafic: dailymail.co.uk

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.