Primul pacient salvat prin nanotehnologie în România

Un pacient în vârstă de 70 de ani, care a fost diagnosticat cu anevrism de aortă de 21 de cm și cu o dilatare de 8,2 cm, o dimensiune foarte mare pentru o astfel de afecțiune, a fost salvat datorită unui stent creat special prin tehnologia 3D cu construcție prin nano-laser. Stentul a fost construit de către o echipă de bioingineri prin nanotehnologie pe anatomia pacientului și a fost utilizat în România în cadrul intervenției susţinute de către echipa medicală formată din: Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog, Dr. Rolf Dammrau, medic chirurg cardiovascular, Col. Dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară.

„Fabricarea stentului a durat patru săptămâni și a fost făcut special pentru acest pacient. Acesta este un pas important pentru medicina personalizată. Prin această procedură, medicina va evolua, dispozitivele medicale vor fi produse în funcție de particularitățile medicale și anatomice ale fiecărui pacient în parte”, a declarat Iulian Pleșcan, director operațional al Centrelor ARES.

„Este, cu siguranță, cel mai complex caz de corecție a anevrismului de aortă din România până în prezent. Complexitatea cazului o reprezenta anevrismul de aortă de dimensiuni mari (dilatare maximă de 8,2 cm) care începea de la originea ambelor artere iliace, afectând, totodată, conexiunea ambelor artere renale, artera mezenterică superioară și trunchiul celiac. Anevrismul de aortă se întindea pe o lungime de 21 cm. Urmând o conduită terapeutică inovatoare, a fost creat acest stent care i-a salvat viața pacientului”, a explicat Col. Dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară la Centrele de Excelență ARES.

Text: Ruxandra Dumitrescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.