Nanoboţii care generează căldură, viitorul tratamentelor dentare

Bacteriile acumulate la nivelul danturii pot provoca infecții în zonele cel mai greu accesibile. În acest sens, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un set de roboți de dimensiuni nanometrice, care pot rezolva această problemă. Mai exact, pot ucide bacteriile, oferind o modalitate sigură și eficientă în ceea ce priveşte succesul tratamentelor de canal.

Cercetătorii de la Institutul Indian de Știință au reușit să dezvolte un set de roboți de curățare a dinților de dimensiuni nanometrice, ce pot fi folosiți și în zone greu accesibile din interiorul canalelor microscopice dentinare. Mai mult, roboţii pot ucide bacteriile cu ajutorul căldurii.

Nanoboții, cea mai sigură soluție împotriva bacteriilor dentare

Dacă până acum curățarea dinților se realiza cu ajutorul laserelor și ultrasunetelor, care aveau capacitatea de a pătrunde aproximativ 800 de micrometri în dinte, nanoboții au o capacitate de curățare mult mai profundă. Datorită învelișului de fier, ei pot fi controlați de un câmp magnetic ce le permite să ajungă până la adâncimi de 2.000 de micrometri. Odată ajunși, pot fi ajustați pentru a genera căldură, iar astfel reușeșc să distrugă și cele mai ascunse bacterii.

Gingivita și parodontoza – diferențe

Întrebarea care se află pe buzele tuturor este dacă nanoboții rămân în dinte. Iar răspunsul este pe cât se poate de clar: nu. Aceştia vor fi îndepărtaţi imediat ce își încheie misiunea. Nanoboții dentari au fost testați pe șoareci, dovedindu-se siguri și eficienți, iar concluziile cercetării au fost publicate în revista Advanced Healthcare Materials.

Cercetătorii din India lucrează și la un dispozitiv care să poată permite dentiştilor să se folosească de nanoboți când realizează tratamentele de canal.

Sursa foto: Newatlas.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.