Primul test pentru citomegalovirus, adresat beneficiarilor unui transplant de celule stem hematopoietice, a fost aprobat

res-shutterstock_14384515Primul test pentru citomegalovirus (CMV), de care pot beneficia atât donatorii de organe, cât și pacienții care au primit un transplant de celule stem hematopoietice, a fost aprobat de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA). COBAS® AmpliPrep/COBAS® TaqMan® CMV, dezvoltat de compania Roche, este primul test in vitro care îndeplinește standardele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Infecția cu CMV, cea mai frecventă la pacienții cu transplant

Infecția cu citomegalovirus este cea mai importantă și des întâlnită infecție la pacienții care beneficiază de un transplant, întrucât se poate transmite de la donatori. În general, la infecția inițială, citomegalovirusul nu dă simptome la persoanele sănătoase, însă CMV rămâne în organism în stadiu latent, urmând a se reactiva și determina o boală simptomatică în eventualitatea unei imunosupresii, cum se întâmplă la pacienții cu transplant.

În cazul pacienților care beneficiază de un transplant de celule stem hematopoietice, citomegalovirusul poate provoca leziuni grave care le pot pune acestora viața în pericol, prin activarea CMV la nivelul mai multor organe vitale (ficat, plămâni etc.).

Noul test, un ajutor prețios în lupta contra CMV

În acest context, existența unui test pentru măsurarea cantitativă a ADN-ului de citomegalovirus devine foarte importantă. Testul COBAS® AmpliPrep/COBAS® TaqMan® CMV poate fi utilizat în gestionarea pacienților care au beneficiat de un transplant de organe sau de celule stem hematopoietice și care se află sub tratament împotriva infecției cu citomegalovirus. Testul este aliniat primului Standard Internațional OMS (NIBSC 09/162) pentru tehnicile de amplificare a acizilor nucleici CMV uman și monitorizează cu precizie infecțiile cu CMV. Nu este utilizat pentru screeningul prezenței ADN-ului de citomegalovirus în sânge.

„Infecția cu citomegalovirus este cea mai importantă infecție virală la pacienții cu transplant de celule stem hematopoietice. Datorită acestei noi aprobări din partea FDA, medicii din domeniul transplantului de celule stem hematopoietice și pacienții vor avea un ajutor în lupta contra CMV,” afirmă Uwe Oberlaender, șeful Roche Molecular Diagnostics.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.