Nivelul crescut de vitamina D, benefic în preeclampsie

Copiii ale căror mame au hipertensiune arterială indusă de sarcină (preeclampsie) prezintă un risc mai mare de a se confrunta, la rândul lor, cu această problemă, însă riscul ar putea fi redus sau chiar eliminat în ceea ce privește copiii care sunt expuși la un nivel crescut de vitamina D încă din pântecul mamei, potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, Statele Unite. Descoperirile s-au bazat pe analiza a 754 de perechi de mame și copii din Massachusetts, iar rezultatele au arătat că un nivel mai mare de vitamina D în sarcină i-ar putea proteja de hipertensiune arterială pe cei mici.

Vitamina D și hipertensiunea arterială

Preeclampsia, care poate duce la accidente vasculare cerebrale și/sau insuficiență de organ, este o cauză majoră de boală și deces pentru femeile gravide și, de asemenea, este asociată cu un risc mai mare de naștere prematură. Datele provenite de la cele 754 de perechi urmărite între anii 1998 și 2018 au inclus informații legate de preeclampsie, teste de sânge prelevate din cordonul ombilical, precum și valori ale tensiunii arteriale măsurate copiilor cu vârste între 3 și 18 ani. 10% dintre femeile din grupul de studiu aveau preeclampsie, iar copiii lor aveau în medie tensiunea arterială sistolică mai mare, spre deosebire de cei ale căror mame nu se confruntaseră cu preeclampsia.

Hipertensiunea arterială în sarcină

Nivelul scăzut al vitaminei D rezultat din sângele recoltat din cordonul ombilical a arătat că riscul de hipertensiune arterială era mai mare cu 11% în cazul bebelușilor mamelor cu preeclampsie. Un aport crescut de vitamina D în timpul sarcinii furnizat prin intermediul suplimentelor alimentare ar putea reduce riscul la care sunt expuși nou-născuții mamelor cu preeclampsie.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.