O nouă metodă de detectare a cancerului pancreatic

Conform unor studii medicale de ultimă oră, cancerul pancreatic ar putea fi depistat mai devreme, ceea ce ar oferi o şansă în plus la viaţă pacienţilor diagnosticaţi cu această boală. Noul test de sânge identifică o combinaţie de cinci proteine ale tumorilor – un semn al bolii. Conform unor cercetări ştiinţifice publicate în Science Translational Medicine şi citate de Sciencenews.org, în cazul pacienţilor care aveau deja cancer pancreatic, studiul a avut o acurateţe de 84% în detectarea bolii. Oamenii de ştiinţă susţin că acest studiu confirmă faptul că un biomarker nu este suficient pentru depistarea cancerului şi că folosirea a cinci biomarkeri în cercetare creşte şansele ca analiza să diferenţieze corect indivizii bolnavi de cei sănătoşi.

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer

Punctul principal al studiului a fost reprezentat de cercetarea unor vezicule extracelulare derivate din tumori, care circulă în sânge. În probele recoltate de la 43 de pacienţi (aceștia urmau să fie operaţi de cancer la pancreas), cei cinci biomarkeri analizaţi au arătat că subiecţii sufereau de această formă de cancer. Oamenii de ştiinţă sunt extrem de încântaţi de posibilitatea detectării precoce a cancerului de pancreas, însă spun că mai este nevoie de teste înainte ca această nouă metodă să poată fi utilizată pe publicul larg. Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, având o rată de supravieţuire de doar 10% în cinci ani, iar depistarea bolii se face, în general, mult prea târziu.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.