Oamenii de știință au realizat harta codurilor genetice pentru 3.000 de bacterii

În condițiile în care pericolul superbacteriilor devine tot mai mare, cercetătorii caută modalități de a înțelege cum se poate lupta împotriva acestor amenințări globale la sănătatea publică. Deoarece aproximativ 70% dintre bacterii sunt rezistente la cel puțin un tip de antibiotic, oamenii de știință au realizat o hartă genetică pentru 3.000 de bacterii. Interesant este faptul că printre mostrele decodificate se află una luată de la omul de știință Alexander Fleming și una de la o tulpină cauzatoare de dizenterie, prelevată în 1915, de la un soldat, în timpul Primului Război Mondial. Rezultatele vor fi publicate pe site-ul Britain’s National Collection of Type Cultures și vor putea fi accesate gratuit de către cercetătorii din întreaga lume, pentru a-i ajuta la găsirea de noi tratamente.

Cercetarea arată modul în care se dezvoltă bacteriile

ADN-ul tulpinilor de dizenterie și holeră au fost, de asemenea, decodificate de către cercetători. Această hartă a codurilor genetice ar trebui să ajute la înțelegerea modului în care bacteriile se dezvoltă și la găsirea de noi tratamente. Printre cele mai periculoase superbacterii sunt cele care cauzează tuberculoza (doar în 2016 au fost 1,7 milioane de decese la nivel mondial) și gonoreea (78 de milioane de persoane infectate anual). În plus, gonoreea începe să de vină netratabilă, avertizează experții Organizației Mondiale a Sănătății.

„Faptul că știm cu exactitate cum arătau bacteriile înainte de introducerea vaccinurilor și a antibioticelor și compararea lor cu tulpinile actuale ne arată cum au răspuns acestea în timp la tratamente”, a declarat prof. Julian Parkhill (Britain’s Wellcome Sanger Institute), coautor al studiului.

De altfel, Access to Medicine Foundation (Olanda) a avertizat de curând că omenirea se află în pericol din cauza unei potențiale crize de antibiotice, cauzate de faptul că producătorii se bazează pe un număr insuficient de furnizori pentru ingredientele-cheie.

Sursa: dailymail.co.uk

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.