OMS confirmă faptul că OncoGen Timişoara are în teste vaccinul împotriva coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște Institutul de Cercetare OncoGen din Timişoara  ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva COVID-19. Informaţia apare pe site-ul OMS şi vine ca o confirmare a anunţului cercetătorilor români, care au declarat că au definitivat formula vaccinului împotriva SARS-CoV-2, având o cantitate echivalentă cu 1000 de doze, vaccinul fiind în faza de testare pe celule umane. Specialiştii de la OcoGen spun că pot produce circa 1000 de doze din acest vaccin și pot să-l testeze în fazele I și II, dar că nu pot fabrica milioane de doze, fiind institut de cercetare-dezvoltare. Fabricarea dozelor de vaccin ar trebui să intre în responsabilitatea unor institute de stat din ţara noastră.

62 de vaccinuri sunt în teste în întreaga lume

Conform OMS, la momentul actual, două vaccinuri sunt în faza 1 de evaluare clinică, este vorba de Institutul de Biotehnologie din China şi de Moderna, o companie de biotehnologie din Italia. Celelalte 60 de potenţiale vaccinuri, printre care se află şi OncoGen, sunt în faza de testări preclinice. 

Articolul ştiinţific al OncoGen referitor la vaccin a fost publicat în data de 8 februarie 2020 în Preprints, o platformă medicală online, după ce apăruse inițial pe site-ul OncoGen, cu două săptămâni înainte.

„Am luat hotărârea de a nu patenta această tehnologie pentru producerea vaccinului împotriva COVID-19 (încă de acum două luni), tocmai pentru că situația este extrem de gravă și am bănuit încă din ianuarie că ne îndreptăm spre o pandemie. Intenția noastră a fost să punem la dispoziție cât mai repede rezultatele noastre, altfel am fi fost nevoiți să așteptăm cel puțin un an (probabil mai mult) pentru obținerea unui patent și să ținem ascunse toate cercetările noastre”, susţine prof. dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului de Cercetare OncoGen.

Pe lângă dezvoltarea vaccinului, Institutul de Cercetare OncoGen face apel la toţi pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 să doneze sânge. Campania de recoltare şi stocare de sânge este extrem de folositoare în condiţiile în care, spun cercetătorii, plasma conţine o serie de anticorpi care pot ajuta la neutralizarea coronavirusului şi va fi utilizată în cazul pacienţilor în stare gravă.

Sursa: oncogen.ro

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.