Ce înseamnă imunocompromis și ce legătură există cu pandemia COVID-19?

Cu siguranță că, în ultimele zile, ați auzit foarte des termenul „imunocompromis”, cuvânt folosit în cazul pacienților al căror raspuns imun este redus sau nu există din cauza imunosupresiei, ceea ce înseamnă că persoanele imunocompromise devin foarte vulnerabile la infecții.

Oamenii din întreaga lume își iau în perioada aceasta măsuri de precauție în ceea ce privește pandemia COVID-19, dar unele persoane sunt mult mai expuse față de altele, printre care și cele imunocompromise. În mod normal, sistemul imunitar este alcătuit dintr-o armată de celule, armată care distruge „invadatorii” și ne protejează de bacterii, virusuri etc. Ce se întâmplă, însă, când el nu ne poate ține la adăpost? Un sistem imunitar compromis poate fi un aspect temporar sau permanent, în funcție de cauze, și poate implica mai mule aspecte diferite ale sistemului natural de apărare a organismului, cum ar fi lipsa globulelor albe în sânge.

Cauzele imunosupresiei

Sunt mai multe probleme care pot afecta sistemul imunitar, printre care bolile de inimă, bolile pulmonare, lupusul, diabetul, SIDA, malnutriția, unele boli genetice rare. Toate acestea reduc capacitatea organismului de a-și activa apărarea imunitară prin distrugerea propriilor celule imune sau prin diminuarea abilității acestor celule de a detecta și omorî bacteriile.

Există niveluri diferite ale imunosupresiei. Unii pacienți pot fi mai susceptibili la infecții sau se pot vindeca mai greu după o infecție, și există persoane care prezintă un risc foarte mare de a contracta patogeni mai rar întâlniți, iar unele infecții cum ar fi pneumonia le pot pune viața în pericol.

Astfel, o persoană imunocompromisă este mai expusă la infecții deoarece sistemul imunitar s-ar putea să nu reacționeze cum este normal (prin apariția febrei, de exemplu), iar problema de sănătate să fie astfel ignorată.

Vaccinul la persoanele imunocompromise

Pacienții imunocompromiși nu au capacitatea de a răspunde în mod corespunzător la vaccinare. Acest lucru poate însemna că nu dezvoltă imunitate, deși ei presupun că sunt protejați împotriva unei anumite boli, când de fapt nu este așa. Asta înseamnă că de la o ușoară infecție se poate ajunge foarte repede la sepsis.

Provocările vaccinurilor nazale

Importanța stilului de viață

Persoanele imunocompromise trebuie să fie atente la stilul de viață. Stresul, lipsa somnului și epuizarea fizică pot deprima imunitatea, făcând un pacient imunocompromis mai expus la boli. Dacă sunteți imunocompromiși și credeți că puteți avea COVID-19, este esențial să rămâneți acasă și să apelați la ajutorul autorităților. Dacă aveți nevoie de ajutor de urgență (dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept), solicitați imediat asistență medicală.

Sursa: Health.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.