Parabenii – declarati inofensivi de catre Comisia Stiintifica a Uniunii Europene

Dupa ce mult timp asupra parabenilor a planat suspiciunea ca ar perturba sistemul endocrin, Comisia Stiintifica a Uniunii Europene pentru Siguranta Consumatorilor a ajuns la concluzia ca parabenii nu prezinta niciun risc pentru sanatate in concentratiile in care sunt folositi acum in cosmetice.

In prezent, concentratia maxima de parabeni autorizata de directiva UE privind produsele cosmetice este de 0,4% atunci cand sunt folositi individual si de 0,8% atunci cand sunt combinati cu esteri.

Cea mai mare ingrijorare in privinta potentialului de perturbare a sistemului endocrin au ridicat-o de-a lungul timpului propilparabenii, despre care s-a spus ca imita estrogenii si pot afecta echilibrul hormonal al organismului uman.

In opinia formulata de Comisia Europeana pe 3 mai 2013 este specificat faptul ca nivelul de parabeni indicat in directiva este in continuare considerat sigur pentru sanatatea consumatorilor. Utilizarea propilparabenilor si butilparabenilor ca si conservanti in cosmetice este sigura pentru consumator atata timp cat suma concentratiilor lor individuale nu depaseste 0,19%.

Pe de alta parte, Sylvia Maurer, ofiter senior pentru siguranta si mediu la Organizatia Europeana a Consumatorilor sustine ca declarand parabenii ca fiind siguri se subestimeaza cantitatea totala a acestora la care consumatorii sunt supusi. “Folosim in medie 10-20 de cosmetice pe zi. Substantele cu potential daunator din rujuri, creme si sampoane se pot acumula in corpul nostru. Ne temem ca acest efect de acumulare a fost ignorat de legislatia UE”, a declarat Maurer.

Potrivit Organizatiei Europene a Consumatorilor, exista si alte solutii in afara parabenilor care pot tine la distanta bacteriile de cosmetice, iar una dintre ele ar fi o mai buna ambalare a produselor.

Text: Bianca Badescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Politica de confidentialitate