Peste 600.000 de români suferă de boli reumatismale

120 de milioane de persoane sunt afectate de bolile cronice reumatice şi musculoscheletale la nivel european. În România, există peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) cu boli inflamatorii reumatismale, între acestea numărându-se aproximativ 2.000 de copii care suferă de artrită juvenilă. Peste 250 de medici reumatologi din peste 10 specialități au participat, la Cluj-Napoca, în perioada 30-31 martie 2018, la cel de-al 10-lea simpozion național „Interferențe în Reumatologie”, dedicat abordării multidisciplinare a bolilor reumatice. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecțiuni musculoscheletale, cele mai frecvente fiind cele degenerative (artroză, reumatisme abarticulare etc.), dar cele mai invalidante rămân cele inflamatorii articulare.

Prevalența afecțiunilor reumatice, tot mai mare în rândul tinerilor

„Reumatologia este o subspecialitate a medicinei interne și este cea mai tânără dintre ele. Și are două particularități. Prima, multitudinea și diversitatea patologiei. Peste 150 de boli care au manifestări la nivelul sistemului musculoscheletal. În al doilea rând, unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestări multisistemice. De aceea, abordarea multidisciplinară joacă un rol esențial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice. Acesta este și motivul pentru care am început în urmă cu 10 ani această manifestare”, a declarat prof. dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie, șeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Județean Cluj și al disciplinei de Reumatologie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj, secretar general al Societății Române de Reumatologie.

Prevalența afecțiunilor reumatice este tot mai mare în rândul populației active, tinere, chiar și în cazul copiilor. Nerecunoscute și mai ales netratate corespunzător, acestea afectează abilitatea fizică a bolnavului și are implicații severe la nivel personal, familial, emoțional și psihosocial, de fapt un impact negativ asupra tuturor aspectelor legate de calitatea vieții pacientului. Diagnosticarea precoce, abordarea multidisciplinară a pacientului și administrarea unui tratament potrivit joacă un rol esențial în menținerea calității vieții acestuia și în limitarea evoluţiei acestor boli către invaliditate.

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.