Plămânul artificial care ar putea ajuta bebeluşii născuţi prematur

O echipă internațională de cercetători ai Universității McMaster, Canada, a creat un plămân artificial pentru a ajuta nou-născuții prematur, dar și pe cei născuți la termen, cu dificultăți de respirație. Plămânul a fost testat pe un purceluș viu, un pas important în ceea ce privește aprobarea lui și utilizarea pe subiecții umani.

Plămânul artificial, conectat la cordonul ombilical

Dispozitivul, conceput pentru a fi conectat la cordonul ombilical al nou-născutului, se  folosește de inimă pentru a conduce sângele prin canalele unei membrane fine, a cărei structură seamănă cu căptușeala plămânilor, permițând eliberarea de dioxid de carbon și absorbția oxigenului, protejând totodată sângele de infecțiile din exterior.

Membrana are o grosime de doar 35 până la 50 de microni – aproximativ jumătate din grosimea unui fir de păr – permițând difuzia naturală a dioxidului de carbon și a oxigenului. Lipsa respirației independente este o problemă în calea supraviețuirii bebelușilor prematuri, deoarece plămânii lor nu sunt pe deplin dezvoltați, și astfel apare suferința respiratorie din momentul în care se nasc.

În cazul copiilor născuți prematur, device-ul va imita aprovizionarea intrauterină și va îmbunătăți sănătatea pe termen lung, reducând leziunile cerebrale care apar din cauza insuficienței pulmonare.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.