Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat oamenilor de știință care au descoperit virusul hepatitei C

Anul acesta, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat celor trei oameni de știință, Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, care au descoperit virusul hepatitei C. Cei trei au fost recompensați pentru contribuția lor în ceea ce privește lupta împotriva hepatitei C, o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Harvey, Michael și Charles au reușit, datorită muncii depuse, să afle cauzele nedescoperite ale cazurilor de hepatită cronică, aspect ce a condus la dezvoltarea de noi teste și de tratamente ce pot salva astăzi viețile a milioane de oameni.

Descoperirea virusului hepatitei C

În anii 1940 devenise evident faptul că existau două tipuri de hepatită infecțioasă. Primul tip – hepatita A – și cel de-al doilea tip – hepatita B -. Despre hepatita B se știa că se transmite prin sânge și prin alte fluide corporale și că se poate croniciza, pacientul dezvoltând ciroză sau cancer la nivelul ficatului. Cel care a descoperit virusul hepatitei B se numește Baruch Blumberg și a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1976.

Medicamentele hepatotoxice, importanța monitorizării funcției hepatice

În aceeași perioadă, Harvey J. Alter studia prezența hepatitei la pacienții care primeau transfuzii, constatând că un număr mare de oameni dezvolta hepatită cronică din cauza unui agent infecțios necunoscut. Mai apoi, Michael Houghton a izolat secvența genetică a virusului, iar Charles M. Rice a analizat modalitatea prin care virusul se multiplica. Datorită acestor descoperiri, acum ne putem lăuda cu teste foarte sensibile pentru detectarea virusului, dar și cu medicamente antivirale țintite.

  • Harvey J. Alter s-a născut în anul 1935 și este din New York
  • Michael Houghton s-a născut în 1949, Marea Britanie
  • Charles M. Rice s-a născut în 1952, în Sacramento, Statele Unite

Sursa: sciencedaily.com

Sursă foto: nobelprize.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.