Primul transplant de organoid la un pacient care are colită ulcerativă

Echipa Tokyo Medical and Dental University, Japonia, a anunțat că a realizat primul transplant de mini organ unui pacient care avea colită ulcerativă. Parte a unui studiu clinic, mini organul este realizat din celule obținute de la pacient și funcționează ca un intestin gros. Cercetătorii speră ca această metodă terapeutică să poată vindeca ulcerațiile, greu de tratat cu ajutorul medicamentelor.

Mini organele sau organoizii sunt sisteme de culturi 3D, derivate din celule stem. Celulele stem au fost colectate de la nivelul mucoasei sănătoase a colonului pacientului și apoi au fost cultivate in vitro. S-au obținut astfel mini organe sferice, de 0,1 – 0,2 milimetri, iar transplantul s-a realizat cu ajutorul unui endoscop.

Pacientul va fi monitorizat de către echipa de cercetători

Intervenția a fost un succes, iar pacientul a fost externat în următoarea zi. Echipa de cercetători va monitoriza pacientul timp de un an, pentru a observa siguranța și eficiența metodei. Deoarece transplantul a fost realizat cu celule proprii, avantajul este acela că mini organul nu va fi respins. În experimentele anterioare pe șoareci de laborator, echipa a confirmat că celulele au fost cultivate în organoizi și apoi transplantate, membranele mucoase s-au regenerat în aproximativ o lună, iar evoluția clinică s-a îmbunătățit. Organoizii pot funcționa precum organele umane, având o structură tridimensională, iar utilizarea lor în medicina regenerativă câștigă din ce în ce mai mult teren.

Colita ulcerativă este o boală ce are cauze necunoscute, provoacă inflamație și ulcerații la nivelul mucoasei colonului, iar printre simptome se numără durerea abdominală și scaunele cu sânge.

Surse: Japan-forward.com; News-medical.net

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.