Profilul genetic poate prezice riscul dezvoltării cancerului de prostată

Unele grupuri rasiale sunt mai afectate de anumite boli, în comparaţie cu altele, iar cercetătorii sunt de părere că profilul genetic poate prezice riscul dezvoltării cancerului de prostată. Cancerul de prostată este una dintre bolile care afectează diferit oamenii, în funcţie de etnie. Riscul de a dezvolta boala este cu 75% mai mare pentru bărbații de culoare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent în rândul pacienților de sex masculin, fiind a doua cauză de deces după cancerul la plămâni. Cancerul de prostată este depistat în jurul vârstei de 65 de ani. În general, apariţia bolii nu este însoţită de simptome.

200.000 de bărbaţi de etnii diferite au fost incluşi în studiu

Oamenii de știință de la Centrul de Epidemiologie Genetică al USC și Institutul de Cercetare a Cancerului, Londra, au condus un studiu care reunește date provenite din majoritatea studiilor în ceea ce privește cancerul de prostată, realizate la nivel global. În cadrul cercetării au fost incluşi peste 200.000 de bărbați de origine europeană, africană, asiatică și hispanică, aceasta fiind cea mai mare și mai diversă analiză genetică efectuată vreodată pentru cancerul de prostată.

Etapele studiului

Aplicând un model de evaluare a riscului de cancer de prostată, bazat pe interacțiunea factorilor genetici, cercetătorii au demonstrat că bărbații de origine africană prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta boala în comparație cu europenii. Acest aspect demonstrează că genetica joacă un rol important în ceea ce privește frecvența apariției cancerului în diferite grupuri rasiale. Oamenii de ştiinţă consideră că cercetările vor ajuta la dezvoltarea unor strategii de screening mai eficiente în depistarea cancerului la prostată, pentru bărbaţii de origine africană.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.