Proteina Akt, responsabilă de apariția tulburării bipolare

Tulburarea bipolară se manifesă prin schimbări extreme ale dispoziției, care includ atât episoade emoționale de intensitate ridicată, cât și de intensitate scăzută. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, 60 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu tulburare bipolară. Oamenii de știință de la Universitatea din Wisconsin-Madison, S.U.A., au descoperit că mutațiile unei anumite gene, numită Akt, influențează apariția modificărilor la nivelul creierului, specifice tulburării bipolare.

Etapele studiului

Akt este o proteină kinază, care joacă un rol-cheie în multiple procese celulare, cum ar fi metabolismul glucozei, apoptoza, proliferarea celulară, transcripția și migrarea celulară. Cercetătorii au descoperit că bărbații cu tulburare bipolară, care au activitate redusă a acestei proteine, prezintă probleme de atenție și memorie. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest lucru, oamenii de știință au realizat un experiment cu ajutorul șoarecilor. Aceștia au oprit activitatea proteinei Akt, putând astfel să observe cum rozătoarele au dezvoltat probleme de memorie și alte simptome asemănătoare cu cele prezentate de pacienții cu tulburare bipolară. 

Rezultatele studiului

Pentru a evalua activitatea proteinei Akt, oamenii de știință au prelevat probe de țesut cerebral de la donatori decedați care au suferit de schizofrenie, tulburare bipolară fără episoade psihotice și tulburare bipolară cu episoade psihotice, dar și de la donatori sănătoși. Probele de țesut au provenit din cortexul prefrontal, zona creierului cea mai afectată de tulburarea bipolară și de tulburările asociate schizofreniei. Inițial, cercetătorii se așteptau ca cele mai mari schimbări cognitive să le observe la pacienții cu schizofrenie, însă aceștia au descoperit că activitatea proteinei Akt a fost diminuată în cazul pacienților cu tulburarea bipolară fără episoade psihotice.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.