Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

An de an, prima săptămână din octombrie este dedicată conștientizării importanței donării de plasmă, fiind marcată la nivel internațional cu scopul de a informa și educa populația cu privire la importanța plasmei, o componentă esențială a sângelui.

Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

Celebrată între 2-6 octombrie, Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă subliniază importanța plasmei în dezvoltarea de medicamente care apar, uneori, ca singura șansă la viață pentru cei care suferă de anumite afecțiuni, printre care imunodeficiențe primare și secundare, neuropatii, boli autoimune, hemofilie sau boli rare. Iar plasma reprezintă o resursă rară.

În prezent, există un deficit de plasmă necesar pentru a satisface întreaga cerere din cadrul Uniunii Europene, estimat la 3,8 milioane de litri. În acest context, donarea de plasmă este un act esențial, prin care mii de vieți sunt salvate an de an.

“Salutăm propunerea Comisiei UE pentru un regulament SoHO, aflat în fazele finale ale procedurii legislative de la nivelul Parlamentului European, pe care o considerăm o oportunitate excelentă de a îmbunătăți accesul pacienților la medicamente derivate din plasmă (PDMP) salvatoare de vieți și de înaltă calitate, având în centrul preocupărilor sănătatea și siguranța pacienților și a donatorilor de plasmă.”, a detaliat Marilena Stănescu, reprezentant al companiei Takeda Romania.

“Având în vedere caracterul unic al plasmei, trebuie să avem în vedere că este nevoie de o perioadă de prelucrare de 7 – 12 luni de la momentul donării până la momentul în care medicamentul este pregătit pentru administrare către pacient. (…) Dependența actuală a Europei de SUA pentru aproape 40% din plasma de care are nevoie pentru fabricarea produselor medicinale derivate din plasmă, pentru a-și trata cetățenii, este vital ca noul cadru legal în discuție în prezent la nivelul Uniunii Europene să fie adecvat scopului, pentru a ajuta la sporirea nivelului de colectare de plasmă atât de necesară în Europa. ”, a concluzionat Todor Kesimov, reprezentant Takeda Romania.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.