Schizofrenia poate să apară în primele 12 săptămâni ale fătului

Concluziile surprinzătoare ale unui studiu arată că schizofrenia poate apărea chiar din primele 12 săptămâni de viață ale fătului. Aplicațiile practice ale acestei descoperiri ar putea oferi, în viitor, posibilitatea tratării schizofreniei. Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea de Stat din New York, condusă de prof. dr. Michal K. Stachowiak, prin dezvoltarea de „mini-creiere” în laborator. Aceste organe în miniatură au fost construite folosindu-se celule reprogramate ale pielii, recoltate de la trei persoane cu schizofrenie, pentru primul grup, și de la patru persoane sănătoase pentru alte „mini-creiere”, folosite ca și grup de control. Aceste organe au fost ulterior hrănite cu nutrienți, glucoză sau acizi, iar rezultatul a fost apariția neuroectodermei, ventriculului cerebral și cortexului – similiare cu cele ale creierului uman.

Schizofrenia ar putea fi tratată din primele săptămâni de sarcină

Pe măsură ce „mini-creierele” au început să se dezvolte, oamenii de știință au observat primele anormalități: celulele progenitoare, care formează neuronii, nu erau corect distribuite și ca urmare foarte puțini neuroni maturi au apărut în cortex.

„Cercetările noastre arată că boala apare cel mai probabil în primul trimestru de sarcină și implică diviziuni celulare accelerate, migrația excesivă și diferențierea prematură a celulelor neuroectodermale în neuroni. Neuronii care conectează diferite regiuni ale cortexului, așa-numiții interneuroni, sunt direcționați greșit în cortex, cauzând conectarea necorespunzătoare a regiunilor corticale, precum un computer ce are cablurile conectate greșit”, a declarat prof. dr. Michal K. Stachowiak.

Oamenii de știință spun că, pe viitor, pentru femeile gravide ale căror feți au risc de schizofrenie ar putea exista o soluție pe bază de medicamente sau suplimente alimentare. În acest moment la nivel mondial peste 21 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu schizofrenie, boala pentru care nu există vindecare.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Politica de confidentialitate