Tratament cu celule stem în scleroza multiplă? Ce arată un studiu clinic derulat pe doi ani

O nouă descoperire făcută de cercetătorii care testează eficiența terapiilor celulare în boli grave dă speranță bolnavilor de scleroză multiplă. Un studiu clinic derulat pe doi ani la Institutul Științific IRCCS San Raffaele din Milano, Italia, a arătat că evoluția bolii a fost stopată prin transplantul de celule stem, conducând astfel la o creștere a numărului de molecule neuroprotectoare în lichidul spinal al bolnavilor.

Rolul celulelor stem în scleroza multiplă

Boală autoimună inflamatorie, a sistemului nervos central, scleroza multiplă afectează peste 2 milioane de persoane din toată lumea. Iar cercetătorii din Italia au reușit să obțină o stopare a evoluției prin transplantul de celule stem în măduva spinării pacienților. Potrivit studiului, au beneficiat de terapia experimentală 12 bolnavi de scleroză multiplă în stadiu avansat, cu vârste între 18 și 55 de ani. Aceștia au primit diferite doze de celule stem administrate intratecal (în canalul spinal). La 3 luni de la administrare, toți pacienții au înregistrat o creștere a numărului de molecule neuroprotectoare în lichidul spinal. Iar după doi ani de monitorizare, echipa de proiect a observat că starea pacienților nu s-a deteriorat deloc. Pierderea de materie cenușie a fost mai redusă la cei care au primit o cantitate mai mare de celule stem decât la cei care au primit o doză mai mică.

Studiu cu rezultate promițătoare

Cu toate că studiul derulat în Italia privind rolul celulelor stem în scleroza multiplă a fost unul restrâns și trebuie urmat de unul extins, în cadrul căruia să fie definite doza optimă și protocolul adecvat, rezultatele au fost primite cu speranță de lumea medicală. Se reînnoiește cu această ocazie recomandarea făcută părinților de a opta, la naștere, pentru recoltarea țesutului placentar și a celui ombilical.

Astfel este asigurat accesul, în viitor, la terapii celulare pentru bolile grave, atât pentru copil, cât și pentru ceilalți membri ai familiei, întrucât placenta conține inclusiv celule stem imuno-evazive, cu exprimare redusă sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, care pot fi utilizate în tratamente destinat altor persoane decât cea la naștere căreia au fost recoltate”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center. Serviciul de recoltare, procesare și stocare a întregului țesut placentar, alături de sânge și țesut ombilical, este disponibil în România, una din puținele țări din Europa, alături de Germania, Marea Britanie, Cehia și Slovacia, care oferă această facilitate.

Scleroza multiplă și noile terapii celulare

Deși sunt disponibile tratamente care ajută la ameliorarea simptomelor, scleroza multiplă nu poate fi în prezent vindecată. Există însă speranțe că studiile aflate în derulare vor aduce noi oportunități de abordare terapeutică. Peste 85 de afecțiuni grave pot fi deja tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere din cordonul ombilical și din placentă. Iar cercetătorii estimează că între 30 și 50 de noi terapii celulare ar putea fi aprobate până în 2030.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.