Screeningul biomarkerilor este tot mai puţin utilizat înaintea intervenţiilor chirurgicale

Un studiu efectuat pe o perioadă de 5 ani în Alberta, Canada, arată că aproximativ 5% dintre pacienţii care optează pentru diferite intervenţii chirurgicale prezintă leziuni coronariene. Astfel, aceştia au ajuns la concluzia că screeningul biomarkerilor recomandat nu este efectuat. Dintre cei 1,5 milioane de canadieni care au fost supuși unei intervenții chirurgicale non-cardiace, în fiecare an, între 22.000-45.000 au prezentat un episod cardiac perioperator. Din acest motiv, specialiştii recomandă ca pacienților cu risc crescut pentru boli de inimă să li se efectueze măsurători ale enzimelor cardiace după intervenția chirurgicală.

Pacienţii se confruntă cu complicații cardiovasculare perioperatorii

În majoritatea cazurilor pacienţii nu prezintă simptome ale unor complicaţii cardiovasculare, dar cu toate acestea ele apar. Specialiştii consideră că singura modalitate prin care pot identifica din timp aceste episoade perioperatorii  este utilizarea screeningului biomarkerilor. În cazul bolilor coronariene, cercetătorii recomandă măsurarea enzimelor eliberate în sânge.

Etapele studiului

Pentru realizarea studiului cercetătorii au analizat fişele medicale a peste 300.000 de pacienți din Alberta, care au fost supuși unei intervenții chirurgicale non-cardiace, în perioada ianuarie 2013-decembrie 2017. Ei au descoperit că 59.506 dintre pacienţi au prezentat un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Dintre aceştia, doar aproximativ 7% au fost supuși unei analize a peptidelor natriuretice de tip B. Această substanţă este eliberată în mod natural de celulele muşchiului inimii. Peptidele natriuretice, care au fost inițial utilizate pentru diagnosticarea insuficienței cardiace, joacă acum un rol important în identificarea pacienților cu cel mai mare risc de tulburări cardiovasculare.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.