Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, la cea de-a doua ediție

res-3SimpozionDrMioaraMincuMiercuri, 18 mai 2016, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat cea de-a doua ediție a Simpozionului Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, a cărui temă a fost „Tradiţional și modern în medicină și farmacie”. La eveniment au luat parte peste 60 de farmaciști, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, asistenți, medici, psihologi, kinetoterapeuți și alții.

Au fost înscrise 24 de lucrări din România, Spania, Olanda și Irlanda, între care „Probiotice și prebiotice – rolul lor în menținerea stării de sănătate a organismului” (farmacist Arina Ioana Cristea și chimist Anca Celina Grecu), „Metode neconvenționale de terapie în boala Alzheimer” (prof. dr. Gina Tulache și prof. Violeta Zlota), „Dependenţa de droguri – provocare a medicinei moderne” (dr. Adina-Brîndușa Baciu, Institutul de Antropologie ,,Fr. I. Rainer” al Academiei Române) sau „Medicamente miraculoase obținute din plante medicinale” (prof. Vasilica Felicia Stroe, Colegiul Tehnic „Viaceslav Harnaj”).

Lucrarea care a deschis a doua ediție a Simpozionului Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu” a abordat problema efectului nocebo sau transformarea anxietății în durere.

„Termenul nocebo, mai puţin cunoscut şi utilizat, se referă la o substanţă lipsită de activitate terapeutică, care poate conduce la înrăutăţirea stării unui pacient deoarece aşteptările acestuia cu privire la tratament sunt mici sau nu există. Pacientul cu profil nocebo nu are încredere în tratamentul recomandat, chiar dacă este unul eficient în patologia pe care o are, înregistrând, paradoxal, un grad de agravare a bolii; efectul poate să fie accentuat de o relaţie medic-pacient sau farmacist-pacient caracterizată de neîncredere”, a declarat autoarea lucrării, conf. dr. Diana Camelia Nuţă, de la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Între tradiție și modernitate

Tema simpozionului din acest an, „Tradiţional și modern în medicină și farmacie”, subliniază întocmai „necesitatea de a merge în tandem: tradiție și modernitate”, a afirmat, în deschiderea evenimentului, prof. Daniela Stoian, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului vor fi adunate într-un volum dedicat evenimentului, „o corelare între medicină, farmacie și educația în spiritul acestora, atât prin tradiționalism, cât și prin modernitate”, a completat prof. Daniela Stoian.

Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice reprezintă un omagiu adus celei care a fondat prima școală sanitară din România, dr. Mioara Mincu. Revista Galenus s-a numărat printre partenerii media ai celei de-a doua ediții a Simpozionului Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.