Stop medicamentelor contrafăcute, cu ajutorul micro-etichetelor fluorescente comestibile!

Cu scopul de a combate vânzarea medicamentelor contrafăcute în mediul online, o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii a creat micro-etichete fluorescente din mătase naturală ce pot fi citite cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone și, mai mult, sunt comestibile! Evoluția acestor vremuri, cu precădere pandemia de COVID-19, a dus la apariţia tot mai multor farmacii online. Așa se face că falsificatorii au profitat de context pentru a își rotunji profitul de pe urma medicamentelor contrafăcute.

Însă soluția în acest caz se pare că vine de la o echipă de cercetători din S.U.A., potrivit publicaţiei ACS Central Science. Cercetătorii au reușit să realizeze micro-etichete comestibile din proteine ​​de mătase fluorescente, care ar putea fi puse direct în pastile, fie că vorbim despre comprimate sau siropuri. Etichetele revoluționare ar putea fi citite cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone, prin care se va verifica sursa și calitatea produselor farmaceutice.

Cum sunt realizate micro-etichetele fluorescente comestibile

Pentru a realiza aceste micro-etichete, oamenii de știință au modificat genetic viermi de mătase pentru a produce mătase cu conținut de proteine fluorescente în diverse culori. Ulterior, fibrele au fost tratate astfel încât să poată crea polimeri de mătase, urmând a fi imprimați. Astfel s-ar putea realiza o micro-etichetă extrem de subțire, de 9 milimetri.

Cercetătorii au mai declarat că eticheta este comestibilă, organică și în procesul de creare nu au fost folosite deloc materiale sintetice – precum vopseaua sau tușul. Marele avantaj este că eticheta poate fi scanată cu ajutorul oricărui telefon. Este necesară doar o aplicație specială care va decodează eticheta. Se vor obține astfel informații despre medicamentul dorit, de la lotul de care aparține la autenticitatea produsului.

Dacă acestă tehnologie ar urma să fie implementată la scară largă, acest lucru ar însemna că orice consumator ar avea acces cu ajutorul unui telefon să verifice autenticitatea produselor pe care le poate cumpăra de la farmacie. De asemenea, dacă etichetele ar urma să fie implementate la scară mai mică, doar în farmacii, ar însemna un mai bun control al produselor esențiale pentru sănătate.

Sursa: Sciencedaily.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.