Inteligenţa artificială poate depista 50 de tipuri de cancer

Un nou test, controlat de inteligenţa artificială, poate depista aproximativ 50 de tipuri de cancer, cu o acurateţe de 99%. În condiţiile în care depistarea precoce poate duce la salvarea foarte multor vieţi, acest test de sânge se poate dovedi extrem de important. Cercetarea a fost realizată de Dana-Farber Cancer Institute.

Rezultate promiţătoare ale testelor clinice

Primele teste au avut loc pe 6.700 de pacienţi, acurateţea detectării cancerului fiind de 99%. Singura problemă este că inteligenţa artificială a detectat cancerele în stadii incipiente în proporţie de doar 18%, în timp ce în cazul celor în stare avansată procentul a urcat la 90%. Testul se bazează pe o analiză a ADN-ului găsit în sânge, identificând părţi care provin de la tumori. Sistemul nu doar demonstrează prezenţa cancerului, dar arată, cu acurateţe, şi despre ce tip de cancer este vorba. În 90% din cazuri, inteligenţa artificială a arătat şi originea cancerului, un alt aspect extrem de important. Dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să rezolve problema detectării cancerelor în stadii incipiente, vom putea vorbi, probabil, despre una dintre cele mai mari descoperiri în domeniul oncologiei, din ultimii ani.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.