Stresul agravează artrita reumatoidă

Stresul este prezent în viețile tuturor, însă persoanele cu artrită reumatoidă trebuie să reducă la minimum nivelul de stres, pentru a-și putea controla cu succes simptomele. Stresul agravează bolile autoimune, deoarece crește nivelul mediatorilor inflamației în sânge, lucru care declanșează și modulează răspunsul inflamator, contribuind direct la apariția durerii, a umflăturilor și a leziunilor tisulare. Pentru că scopul tratamentului este exact acela de a reduce nivelul acestor mediatori, stresul poate avea efect negativ asupra eficienței tratamentului. Astfel, se creează un cerc vicios, deoarece chiar boala în sine reprezintă un factor de stres.

Pacienților li se recomandă tehnici de relaxare

Cercetătorii din Pakistan au studiat 507 pacienți cu artrită reumatoidă, înscriși într-un registru creat în anul 2019. 36% dintre persoanele participante la acest studiu au declarat că trecuseră printr-o experiență traumatizantă cu un an înainte (divorț, pierderea unei persoane dragi etc.). Când experții au analizat datele, au descoperit o legătură clară între stresul psihic și o formă mult mai activă a artritei reumatoide.

Același grup de pacienți a fost chestionat privind nivelul de stres de acasă, dar și în privința simptomelor bolii. Grupul a fost împărțit în două: persoane puțin stresate și persoane care se confruntau cu stres moderat sau sever. Un procent de 48% a raportat un nivel de stres moderat și sever. În momentul în care cercetătorii au asociat nivelurile de stres cu artrita reumatoidă, au descoperit că pacienții foarte stresați prezentau o formă activă a bolii și aveau articulațiile deformate.

Rezultatele au fost prezentate în timpul congresului virtual al Alianței Europene a Asociațiilor de Reumatologie. În artrita reumatoidă, este foarte important ca nivelul de stres să fie redus. Tocmai de aceea, pacienților li se recomandă diferite tehnici de relaxare.

Sursa: everydayhealth.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.