Astrocitele se degradează din cauza stresului

Stresul este unul dintre duşmanii de temut ai zilelor noastre, iar creierul este extrem de afectat de acest factor dăunător. Astrocitele, celulele din creier care reglează comunicarea neuronală, suferă o degradare profundă şi de lungă durată din cauza stresului. Cercetarea aparţine oamenilor de ştiinţă de la LSU Health New Orleans School of Medicine, SUA.

Stresul afectează structura şi funcţia neuronilor şi a astrocitelor

Cercetarea a fost realizată pe şoareci de laborator, iar concluzia oamenilor de ştiinţă este că stresul afectează structura şi funcţia neuronilor şi a astrocitelor. Şoarecii de laborator au fost supuşi stresului, prin imitarea mirosului unor prădători, iar ca răspuns organismul acestora a secretat substanţa norepinefrină (noradrenalină), care, la rândul ei, a blocat o cale moleculară ce produce proteina GluA1. Aceasta este responsabilă cu modelarea astrocitelor.

Tulburarea de stres posttraumatic

„Pentru că astrocitele pot modula direct transmisiile sinaptice, prevenirea sau inversarea schimbărilor produse de stres în cazul astrocitelor este o modalitate potenţială de a trata tulburările neurologice cauzate de stres. Am identificat o cale moleculară care controlează sinteza GluA1 şi, prin urmare, remodelarea astrocitelor în perioade stresante”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Si-Qiong June Liu.

Sursa: medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.