Țesutul pancreatic deteriorat influenţează apariţia cancerului

Cercetătorii de la Institutul Sloan Kettering din New York au descoperit că apariţia cancerului pancreatic este influenţată de ţesutul pancreatic deteriorat. Sucul pancreatic participă la procesul de digestie, fiind compus din enzime digestive produse de celulele acinare, şi din bicarbonat, secretat de celulele epiteliale. Mutaţiile celulelor pancreatice cauzează apariţia cancerului deoarece acestea acoperă canalul în care enzimele sunt secretate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din zece cazuri de cancer pancreatic are cauze ereditare.

O mutaţie a genei KRAS este cauza

Oamenii de ştiinţă au descoperit că ţesuturile pancreatice pot fi deteriorare de enzimele digestive eliberate de pancreas. Ţesuturile afectate conţin o genă numită KRAS, care determină dezvoltarea tumorii la 95% dintre persoanele cu cancer pancreatic. În stare incipientă, pacienţii care suferă de cancer de pancreas nu vor experimenta simptome. Însă, după ce boala avansează, ei se vor confrunta cu o scădere bruscă în greutate, îngălbenirea pielii, senzaţii de vomă, dureri abdominale etc.

Modificările cromatinei influenţează dezvoltarea cancerului pancreatic

Echipa de cercetători a reuşit să identifice diferenţele dintre procesul normal de regenerare a pancreasului şi momentul dezvoltării cancerului. Aceştia au descoperit schimbări ale cromatinei (combinația de ADN și proteine ​​care formează cromozomii), care a fost injectată în ţesuturile afectate de mutaţia genei KRAS. Ca urmare a acestor modificări, diferite gene sunt „activate” sau „oprite”, iar celulele capătă proprietăți canceroase. Cercetătorii susţin că modificările cromatinei influenţează dezvoltarea cancerului pancreatic. În plus, aceştia sunt de părere că ar putea stopa dezvoltarea cancerului prin tratarea ţesuturilor deteriorate.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.