Trachelectomia radicală, alternativa minim invazivă a histerectomiei

conf_dr_petre_bratila1Trachelectomia radicală vaginală cu limfadenectomie pelvică laparoscopică reprezintă o intervenție minim invazivă cu scop conservator de care pot beneficia pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin și care permite, aşadar, în anumite condiții, evitarea histerectomiei. Astfel, pacientelor li se oferă șansa de a duce, ulterior, o sarcină la termen. România se număra printre țările în care acest tip de tratament conservator pentru cancerul de col uterin este realizat cu succes.

Până în prezent, la nivel global, au fost efectuate mai bine de 1 000 de trachelectomii radicale, 5% dintre acestea fiind realizate în România, de Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie. România este una dintre cele trei țări din Europa de Est, alături de Cehia și Ungaria, în care această intervenție minim invazivă este posibilă.

Recent, Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă a adus pe lume cel de-al optulea copil născut ca urmare a unei intervenții de trachelectomie radicală. Pacienta beneficiase de această procedură în 2013, după ce fusese diagnosticată cu cancer de col uterin, ulterior reușind să rămână însărcinată și să ducă sarcina la termen.

Trachelectomia radicală este indicată doar în stadiile incipiente (IA și IB) de cancer de col uterin, când boala este localizată doar la nivelul colului uterin, iar ganglionii pelvici nu sunt invadați de celulele canceroase.

„Am învățat direct de la sursă acest nou tip de operație care oferă șansa bolnavelor de cancer de col uterin, în stadii incipiente, să poată conserva funcția menstruală și reproductivă. În anul 2002 și apoi în 2004, ca șef al Clinicii de Ginecologie din Spitalul Militar Central, l-am invitat pe profesorul Daniel Dargent de la Lyon pentru a face demonstrații practice în ceea ce privește chirurgia conservativă a cancerului de col, domeniu în care deținea prioritate pe plan mondial. În anul 2007, la Spitalul Euroclinic, am putut să folosesc, în premieră, această metodă cu echipa mea. În lume s-au realizat, până în prezent, peste 1 000 de astfel de intervenții și pot spune cu mândrie că 52 dintre acestea sunt realizate de mine și de colectivul pe care l-am antrenat, fără nicio complicație sau recidivă a bolii, 8 dintre paciente ducând la termen sarcina. Aceste rezultate sunt comunicate atât pe plan național, cât și internațional. Nu am riscat, am știut că pot face această operație, că am toate mijloacele necesare în spitalele din cadrul rețelei”, a menționat Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă.

În 2015, în premieră în România, Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă a operat, în timpul sarcinii, o pacientă diagnosticată cu cancer de col uterin, aceasta dând naștere unei fetițe perfect sănătoase.

Text: Dana Săporan

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.