Tulburările de somn, epidemie globală

Deși majoritatea tulburărilor somnului pot fi prevenite și tratate, mai puțin de o treime dintre cei care au astfel de afecțiuni se decid să consulte medicul.  

Aparent banale, tulburările somnului reprezintă o problemă cât se poate de serioasă, amenințând sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația planetei. Tocmai de aceea, tema Zilei Mondiale a Somnului, marcată anul acesta pe 17 martie, la inițiativa Asociației Mondiale a Medicinei Somnului, a fost „Dormind bine, prețuiești viața”.

Medicii au folosit acest prilej pentru a reaminti importanța somnului pentru funcționarea organismului la maximă capacitate fizică și mentală, menținerea sănătății pe termen lung, dar și pentru prevenirea unor accidente grave.

 

Somnolența, cauza a 20% din totalul accidentelor rutiere

Pentru conștientizarea cauzelor și consecințelor somnolenței la volan, asociată cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere, Secțiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie a inițiat o campanie de informare adresată șoferilor. „Este imposibil ca un șofer să nu fi trăit acest moment: o invitație de picoteală la volan, anunțată uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios, prin câteva semne care sunt relatate corect pe site-ul wwww.stopsomnolenta.ro. Dacă privim la simplul fapt că somnul reprezintă o treime din viață, cred că cele 10 reguli de somn sănătos ar trebui să primeze la un șofer care se respectă”, spune Prof. Dr. Florin Mihălțan.  

Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. „Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolența la volan”, a precizat Asist. Univ. Dr. Oana Deleanu, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

Specialistul recomandă șoferilor să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător.

„Din aproximativ 100.000 de accidente, care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite și 1.500 mor din cauza ațipitului la volan. Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți, clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!”, a conchis cunoscutul pilot de raliuri Titi Aur.

 

Despre cum putem combate afecțiunile somnului #FaraNoptiAlbe, puteți afla pe pagina de Facebook www.facebook.com/WorldSleepDayRomania, pe site-ul Societății Române de Pneumologie, www.srp.ro, și pe www.worldsleepday.org.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.