Un antidepresiv în tratamentul cancerului

Noi cercetări indică faptul că substanța activă sertralină – prezentă într-un antidepresiv – contribuie la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. Celulele canceroase utilizează diferite mecanisme biologice pentru a se dezvolta. În unele tipuri de cancer de sân, leucemie, cancer de piele, de plămâni, tumori la nivelul creierului, celulele maligne produc niveluri mari de serină și glicină, doi aminoacizi ce stimulează practic dezvoltarea celulelor canceroase.

Sertralina, singura substanță eficientă

Acest mecanism este o țintă foarte interesantă deoarece celulele canceroase devin dependente de el. Celulele sănătoase îl utilizează mai puțin, luându-și aportul de serină și glicină din alimentație. Dar acest lucru nu este suficient pentru celulele canceroase, care încep să producă o cantitate și mai mare de aminoacizi. Dacă producția ar putea fi întreruptă, oamenii de știință ar lupta împotriva cancerului fără ca celulele sănătoase să fie afectate.

Fiind în căutarea unei substanțe care să influențeze sinteza de glicină și serină, cercetătorii au utilizat o bază deja existentă de substanțe medicamentoase – pe care le-au testat pe levuri (ciuperci). Pentru a se apăra împotriva antifungicelor, levurile produc acești aminoacizi. Rezultatele cercetării au arătat că sertralina, un antidepresiv, a fost cea mai eficientă substanță, inhibând producerea de serină și glicină.

De asemenea, s-a observat că substanța acționa și mai bine în combinație cu alți agenți terapeutici, inhibând dezvoltarea celulelor maligne în cazul cancerului de sân la șoarecii de laborator. Acesta este, desigur, un studiu experimental, nu unul clinic, însă potențialul există. Rezultatele studiului au fost publicate în Molecular Cancer Therapeutics, jurnalul medical al Asociației Americane de Cercetare a Cancerului.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.