Un nou instrument în lupta împotriva melanomului

Un studiu realizat de cercetătorii Universității Edith Cowan (ECU), Australia, a arătat că un marker de sânge ar putea fi utilizat pentru a descoperi un tratament eficient pentru melanom. Această cercetare a inclus pacienți cu niveluri ridicate de ADN tumoral circulant (ADNct), un indicator important al cancerului în sânge. Aceştia ar putea beneficia de un tratament mai eficient ca primă linie de apărare împotriva melanomului.

Profesorul asociat Elin Gray, cercetătorul principal al studiului, a declarat că descoperirea ar putea ajuta medicii să acționeze mai eficient în ceea ce privește tratamentele împotriva melanomului. În plus, acesta a mai adăugat că alegerea tipului potrivit de medicamente și terapii pentru tratarea melanomului este extrem de complexă și se bazează pe o serie de factori precum caracteristicile tumorii și modul în care aceasta s-a răspândit în tot corpul.

Cum funcţionează noul instrument folosit împotriva melanomului?

Potrivit cercetătorilor, acest biomarker ar putea ajuta clinicienii în descoperirea mai rapidă a pacienţilor, care ar obţine rezultate mai bune dacă tratamentul împotriva acestui tip de cancer ar consta în imunoterapie, începând chiar cu prima fază a tratamentului.

Profesorul Gray afirmă că rezultatele cercetării necesită validare în studiile viitoare şi sfătuieşte medicii să fie foarte atenţi cu modul în care biomarkerii sunt utilizaţi în tratamentul împotriva melanomului. Această cercetare va ajuta medicii să ofere pacienţilor programe de terapie personalizate pe baza caracteristicilor bolii.

Rezultatele studiului

În cadrul studiului au fost examinate nivelurile biomarkerului ADNct din sângele a 125 de pacienți cu melanom metastatic, recrutați din Spitalul Fiona Stanley și Spitalul Sir Charles Gairdner din Perth, Australia de Vest, înainte de a urma programul de imunoterapie. Rezultatele au fost validate și pentru alți 128 de pacienți recrutați în colaborare cu Melanoma Institute Australia și Peter MacCallum Cancer Centre.

În plus, cercetătorii au mai descoperit că biomarkerul ADNct nu poate prezice rezultatul pentru pacienții care au urmat imunoterapie în a doua etapă a tratamentului.

Noi metode de luptă împotriva melanomului şi a altor tipuri de cancer

Grupul de cercetare ECU Melanoma Research Group a investigat markerii cancerului din sânge, numiți și biopsie lichidă. Studiul acestor biomarkeri este important pentru a înțelege modul în care cancerul se răspândește. Potrivit profesorului asociat Gray, o analiză suplimentară a biomarkerilor-cheie ar putea oferi indicii pentru descoperirea tratamentelor viitoare.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.