Un test de sânge ar putea diagnostica sindromul oboselii cronice

Encefalomielita mialgică (CFS/ME ) este o afecţiune complicată care reprezintă încă un mister pentru lumea medicală. În acest context, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Medicină Stanford (SUA) au descoperit, în urma unor teste de laborator, faptul că o serie de biomarkeri sunt în strânsă legătură cu sindromul oboselii cronice. Studiul a fost efectuat pe 186 de pacienţi cu encefalomielită mialgică şi pe 388 de oameni sănătoşi. Rezultatele, în urma testelor de sânge, au arătat faptul că analiza a 17 citokine poate fi folosită pentru diagnosticarea afecţiunii. Dintre cele 17 molecule identificate, 13 determină diverse inflamații.

Encefalomielita mialgică, o boală inflamatorie

Cercetătorii americani susțin că aceasta este o dovadă a faptului că sindromul oboselii cronice este o boală inflamatorie. „De-a lungul timpului au existat multe controverse și confuzii legate de ME/CFS. Rezultatele studiilor noastre arată în mod clar că este o boală inflamatorie, iar acest lucru oferă o bază solidă pentru realizarea unui test de sânge în ceea ce privește stabilirea diagnosticului”, a declarat Mark Davis, unul dintre participanții la studiu. Pe lângă testul de sânge, care poate fi util pentru diagnosticare, cercetarea ar putea duce şi la crearea de medicamente imunomodulatoare pentru a trata sindromul oboselii cronice. În SUA mai mult de 1 milion de oameni au ME/CFS, iar la nivel global 2,6% din populaţie este afectată de această boală. Oboseala persistentă şi inexplicabilă, ce poate dura luni sau ani, este simptomul principal.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.