Pacienții, în pericol de a rămâne fără tratamente inovatoare

res-shutterstock_157789745Începând cu luna iulie a acestui an, 80 000 de pacienți riscă să rămână fără tratamente inovatoare din cauza dispariției de pe piața din România a 123 de medicamente. Dispariția medicamentelor este cauzată de publicarea Ordinului de Ministru 307/2015 în Monitorul Oficial, ordin care determină coborârea prețului medicamentelor originale la nivelul celor generice, prin aplicarea articolului 81. ,,Această prevedere va avea consecințe deosebit de grave asupra pacienților români, nu doar imediate prin limitarea accesului acestora la tratament, ci şi pe termen lung. Prețul medicamentelor va coborî cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce îi obligă pe producătorii de medicamente nu doar să-şi reconsidere portofoliul de produse, ci şi să reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamente în România”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Pacienții resimt criza din sistemul de sănătate

Această situație vine în contextul în care sistemul de sănătate românesc trece deja printr-o criză profundă ale cărei consecințe sunt resimțite mai ales de pacienții români. ,,Consecințele negative ale implementării acestui Ordin se vor resimți şi la nivel economic. Scăderea prețurilor originalelor la nivelul genericelor nu va aduce economii la bugetul de stat, aşa cum au afirmat autoritățile. Medicamentele eliberate în regim compensat sunt deja rambursate la prețul celui mai mic generic, iar diferența dintre bugetul alocat medicamentelor şi consumul real este plătită de producători prin taxa clawback. De fapt, implementarea articolului 81 va diminua contribuțiile la bugetul de stat întrucât sumele colectate din TVA şi din taxele generate de impozite se vor reduce”, a adăugat Dan Zaharescu.

Text: Ruxandra Dumitrescu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.