Un vaccin personalizat împotriva cancerului

Cercetătorii de la Spitalul Național pentru Copii din Marea Britanie au descoperit că imunoterapia utilizată împreună cu un vaccin pe bază de celule tumorale, care vizează oncogenele Myc, formează un răspuns imun eficient şi împiedică răspândirea cancerului. Potrivit cercetătorilor, noua metodă de tratament a fost eficientă pentru 75% dintre voluntarii incluşi în studiu. Aceştia se confruntau cu tumori canceroase de tipul melanomului sau neuroblastomului. Myc este o familie de gene regulatoare și proto-oncogene (induc transformare celulară dacă suferă o modificare genetică), ajutând la gestionarea dezvoltării și diferențierii celulare în organism.

Suprimarea celulelor Myc, factor-cheie

Cercetătorii au descoperit că mutațiile Myc sunt asociate cu suprimarea imună a gazdei în cazul melanomului și neuroblastomului. Astfel, inhibitorii moleculelor mici – I-BET726 și JQ1 – suprimă proliferarea celulară necontrolată a genelor Myc și sporesc răspunsul imun împotriva celulelor tumorale. Combinația dintre un vaccin celular și terapiile disponibile care țin sub control evoluţia cancerului (chimioterapia sau radioterapia) ar putea ajuta, în viitor, la crearea unui vaccin terapeutic personalizat.

Rezultatele studiului

Pentru a înțelege rolul exact al amplificării c-Myc și MYCN și asocierea lor cu suprimarea imunitară, cercetătorii au examinat 21 de probe de neuroblastom uman – majoritatea metastatice – și 324 de probe de melanom în care doar 30 au fost clasificate ca amplificări ale MYC. Pe baza capacității oncogenei de a suprima răspunsul imun, cercetătorii au combinat terapiile precum radioterapia şi chimioterapia cu ​​moleculele farmacologice – I-BET726 și JQ1. Oamenii de ştiinţă au descoperit că vaccinul este mai eficient pentru pacienţii care se confruntă cu neuroblasomul, deoarece, în unele cazuri, melanomul a dezvoltat rezistenţă.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.