Prima inimă 3D vascularizată a fost creată în laborator! (VIDEO)

Descoperire inovatoarea a oamenilor de știință israelieni! Aceștia au creat prima inimă 3D vascularizată, utilizând o imprimantă specială. Inima a fost realizată din celulele și materialele biologice ale unui pacient, o astfel de procedură crescând șansele ca inima să fie acceptată apoi de organismul pacientului. Succesul aparține cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, Israel. Este pentru prima dată când oamenii de știință reușesc proiectarea și printarea unei inimi cu celule, vase de sânge, ventricule și camere.

Plămânii sau rinichii pot fi realizați cu aceeași tehnologie

Inima are dimensiunea uneia de iepure însă oamenii de știință spun că realizarea unei inimi mai mari trebuie să urmeze aceeași procedură, singura diferență fiind dată de necesitatea unei imprimante cu o rezoluție mai puternică, pentru printarea corectă a vaselor de sânge mai mici. Cercetătorii spun că inima urmează să se dezvolte în condiții de laborator, urmând ca ulterior să fie transplantată pe un cobai. De asemenea, în viitor, folosind aceeași tehnologie, splina, vezica biliară, rinichii și plămânii pot fi creați în laborator. Mai mult, oamenii de știință israelieni speră că în aproximativ 10 ani aceste imprimante de organe vor fi în spitalele importante din întreaga lume, iar astfel de proceduri vor fi realizate în mod obișnuit.

„Biocompatibilitatea materialelor utilizate este crucială pentru a elimina riscurile de respingere a implantului de către organism, respingere care ar pune în pericol succesul acestor tratamente. Această inimă este creată din celule și materiale biologice specifice ale pacientului. În procesul nostru, aceste materiale se numesc bioink, substanțe făcute din zaharuri și proteine, care pot fi utilizate pentru tipărirea 3D a modelelor de țesut complexe”, a declarat unul dintre creatorii inimii, prof. Tal Dvir (FOTO), Universitatea din Tel Aviv.

Sursă: english.tau.ac.il; sursă foto și video: english.tau.ac.il

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.