O peptidă artificială, eficientă în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang, Singapore, au dezvoltat o peptidă artificială care ar putea transforma bacteriile rezistente la antibiotice în bacterii sensibile din nou la aceste de substanțe medicamentoase, oferind astfel o speranță în ceea ce privește infecțiile rezistente la tratamentul pe bază de antibiotice. În fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor din această cauză, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Rezistența la antibiotice apare în momentul în care bacteriile pot recunoaște și se pot feri de substanțele care le-ar putea omorî atunci când pătrund în pereții lor.

Peptida se numește CSM5-K5

Echipa din Singapore, condusă de către profesorii Kimberly Kline și Mary Chan, a creat pepetida numită CSM5-K5, care conține unități de chitosan, o polizaharidă obținută din carapacele crustaceelor și are o structură asemănătoare peretului celular al bacteriilor. Experții sunt de părere că, datorită structurii, peptida interacționează cu bacteria și cauzează defecte la nivelul membranei celei din urmă. Cercetătorii au testat peptida pe biofilme – microorganisme în care celulele se alipesc una de alta, apoi de o suprafață.

Actualități în tratamentul infecției cu Helicobacter pylori

„Descoperirile noastre arată că peptida antimicrobiană este eficientă, fie că este folosită singură, fie în combinație cu antibiotice convenționale pentru a lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. Potența sa crește însă când este utilizată cu antibiotice, restabilind din nou sensibilitatea bacteriilor la medicamente”, a declarat Kimberly Kline.

În experimentele de laborator, peptida s-a dovedit a fi eficientă, omorând 99% din bacteriile rezistente după 4 ore de tratament.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.