Din istoricul medicinei biocriminalistice

Dr. Gr. Asanache

„Bucuresti, 1869
Act de examinare
Nr. 1  Tinct. Nucis vomic., legat cu hartie alba desupra sigilat cu I.M. (litere gotice) astupat cu dop de pluta. S-a gasit ca aceasta tinctura este de o calitate buna.
Nr. 2  Kalihypermanganic cryst., legat cu hartie, sigilat cu I. M., astupat cu dop de pluta, s-a gasit de o calitate buna
Nr. 3  Aqua distillata, legat cu hartie desupra sigilat cu I. M., astupat cu dop de pluta. Cantitate ca sase drahme.
S-a gasit culoarea cam verde-galbena, de odoare muceda.

Facandu-se o reactiune cu solutiuni de Chrorbarium de argint nitric de ammonia liq. n-au nici un rezultat de impuritate. Evaporandu-se o proba pe o lamina de platina, n-a aratat decat o mica pata, care dupa incalzire pana la roseata s-a ars fara a lasa urme anorganice. Colorarea apei precum si mirosul sunt cauzate prin prezenta substantelor organice, prin urmare aceasta apa nu este pura.
Nr. 4  Kali hypermanganic solut., legat cu hartie, sigilat I.M. astupat cu dop de pluta!!!
S-a gasit culoarea bruna rosie. Deschizandu-se partea dopului care era in contact cu fluidul a fost carbonizat, ce devine din proprietatea chimica a lui Kali hypermang. de a se reduce, oxidand substante organice.
Nr. 5  Acidum phosphoric dil. legat cu o hartie, sigilat cu I. M., cantitate ceva peste doua drahme. Poseda puritatea ceruta, greutatea specifica: 1,180.
Nr. 6  Acidum muriatic conc. legat cu hartie, sigilat cu I.M. astupat cu dop de pluta!! asupra careia este turnata ceara rosie. Cantitatea ca doua uncii.
Culoarea galbena deschisa, cu solutiunea de argint nitric a produs precipitat de chlorargint care s-a disolvat in amoniac.
O proba cu Ferroegankalium a produs o culoare albastra, aratand prin aceasta prezenta de fier. Prin urmare este acid muriatic: este un acidum muriaticum crudum (venale)
Nr. 7  Kali nitricum intr-o hartie cu trei sigiliuri.
Este natron nitricum.
Nr. 8  Amonia liquida legat cu hartie alba, sigilat I.M. astupat cu dop de pluta! Cantitatea ca de o uncie.
S-a gasit de o culoare brun-deschisa, care este cauzata prin dopul de pluta. Tratand acest amoniac cu reagintele chimice, s-a gasit pur, greutatea specifica este de 0,960.
Nr. 9  Acidum sulfuric diluat, legat cu hartie, sigilat cu I.M. (litere gotice), astupat cu dop de pluta!!! care a mai fost acoperit cu empl. diachylon. Cantitatea ca de o jumatate de uncie. S-a gasit culoarea neagra-bruna; scotandu-se dopul era ars de tot (acidul in lista figureaza sub titlul de acid sulfuric dil., iar signatura legata de sticla nu exprima gradul concentratiunii).
Punand o cantitate mica intr-o eprubeta si adaugand apa distilata, s-a incalzit intensiv, ce arata ca este acid sulfuric concentrat.
Filtrand aceasta dilutie a ramas asupra filtrului substanta neagra bruna (filtratul era foarte putin colorat, ce devenise din combustiunea dopului de pluta).
Cu apa hydrothionica n-a dat nici o reactiune, ce dovedeste absenta plumbului si arsenului. Cu argint nitric, cu amoniac liq. n-a dat nici o reactiune. Acest acid este acidum sulfur. concentr. si are o greutate specifica de 1,810.
Nr 10.  Tinctura digitalis, legat cu hartie alba, sigilat cu I.M., astupat cu dop de pluta, deasupra caruia a fost turnata ceara rosie, aceasta muiata prin alcoolul tincturei din cauza dopului defectuos. Cantitatea ca de doua drahme.
S-a gasit culoarea verde, brun-deschis; pe langa odoarea proprie cevas aromatice ce poate deveni din alcoolul intrebuintat. Comparandu-se cu alta tinctura digitalis, este culoarea acesteia mai deschisa, ce ea poate deveni daca tinctura a fost expusa mai mult timp luminei sau si raziilor solare corecte.
Andr. Frank, Ed. Iul. Rifsdorfes”

(Arhivele Nationale Bucuresti, Fond Ministerul de Interne, Serviciul sanitar, Inventar 359, dosar 25/1869, fila 174)

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.