Elementele chimice

Elementele chimice sunt substante care nu pot fi scindate in substante mai simple prin reactii chimice obisnuite. Un element este o substanta alcatuita din atomi care au toti acelasi numar de protoni. Exista 90 de elemente naturale si 21 de elemente artificiale.
Exista 16 nemetale, 5 metaloizi si 90 de metale. In conditii normale de temperatura si presiune, 11 elemente sunt gazoase si 98 sunt solide. Numai 2 elemente – bromul si mercurul – sunt lichide in conditii normale.

Un atom este cea mai mica parte dintr-un element care poate exista independent. Un atom este format dintr-un nucleu in jurul caruia se rotesc electroni. Nucleul contine doua tipuri de nucleoni; protonii si neutronii. Intr-un atom neutru numarul protonilor este egal cu numarul de electroni.

Numarul atomic al unui element este egal cu numarul de protoni din nucleul sau.
Numarul de masa al unui element este suma dintre numarul de protoni si numarul de neutroni ai acestui element. Un atom de fier, de exemplu, este format din 26 de protoni, 26 de electroni si 30 de neutroni. Numarul atomic al fierului este 26, iar numarul de masa este 56.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.