Nutritia in perioada sarcinii

Investigatiile din domeniul nutritiei au demonstrat influenta considerabila pe care o are alimentatia echilibrata asupra unei evolutii pozitive a sarcinii. O alimentatie rationala an aceasta etapa fiziologica din viata femeii este cea mai buna masura de prevenire a nasterilor premature si a unor probleme legate de dezvoltarea noului nascut cum ar fi: diminuarea taliei sau a greutatii acestuia, o rezistenta scazuta la infectii s.a.m.d.

Malnutritia poate sa apara mai ales la femeile care au mai multe sarcini, cu precadere daca antre acestea exista un interval scurt de timp, astfel ca re-zervele materne se epuizeaza, ceea ce va fi resimtit de catre organismul matern an diverse moduri: anemie, decalcifiere etc.

O atentie sporita trebuie acordata mamelor cu sarcini gemelare si de asemenea adolescentelor ansarcinate, ale caror necesitati sint superioare celor ale unei femei adulte, antrucat ele ansele se afla la o varsta de crestere iar antre organismul matern si cel fetal se stabileste un fel de competitie pentru a-si asigura fiecare nutrimentii esentiali pentru dezvoltare. Recomandarile nutritionale pentru perioada de sarcina urmaresc atingerea urmatoarelor obiective:

acoperirea necesitatilor nutritive ale femeii;satisfacerea exigentelor nutritive necesare cresterii si dezvoltarii fatului;formarea noilor structuri materne necesare gestatiei (placenta, uter, glande mamare, sange); constituirea de depozite energetice an organismul matern care sa asigure energia pentru perioada de sarcina si mai apoi pentru cea de lactatie.

Conf. Dr. Doina Miere

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.