Pilula abortiva RU-486 poate preveni cancerul la san

Alexandra Constantin

Cercetatorii britanici au descoperit ca o substanta continuta de pilula abortiva RU – 486 (Mifepristone) ar putea preveni cresterea numarului de cazuri de cancer mamar si ovarian. Mifepristone (RU-486) este un compus cu structura steroidiana care se foloseste atat ca agent contraceptiv, cat si ca agent de inducere a avortului atunci cand este administrat in asociere cu prostaglandine. Acest compus nu este aprobat in toate tarile, fiind de exemplu interzis in Statele Unite, dar autorizat in Marea Britanie.

Noile cercetari publicate in Marea Britanie au relevat faptul ca, prin stoparea aportului de progesteron in tesuturile mamare, acest compus poate preveni formarea anumitor tumori. Descoperirea aduce sperante ca medicamentul ar putea fi folosit ca o noua arma impotriva diferitelor forme de cancer mamar si ovarian.
In prezent, femeile care sunt diagnosticate cu aceste forme de cancer recurg la histerectomie sau la mastectomie, pentru a preveni generalizarea cancerului.

ana la varsta de 70 de ani, mai mult de jumatate dintre femeile care au in organism forma mutanta a genei BRCA-1 se vor imbolnavi de cancer ovarian sau mamar. Noile cercetari efectuate in laborator indica faptul ca progesteronul alimenteaza aparitia si dezvoltarea tumorilor atunci cand gena BRCA-1 este prezenta in organism.
Cercetatorii au testat medicamentul pe soareci crescuti special cu gena BRCA-1. Soarecii tratati cu Mifepristone nu au dezvoltat tumori mamare pana la implinirea varstei de un an, in vreme ce toti soarecii netratati au dezvoltat tumori in decurs de 8 luni de la nastere.

Mifepristone este conceput sa provoace avortul in primele trei luni de sarcina, prin blocarea actiunii progesteronului, care, in cele din urma, omoara fetusul. Administrat in doze mai mici, este de asemenea folosit ca o metoda contraceptiva.
Mifepristone s-ar putea sa nu reprezinte, singular, un tratament anticancer adecvat, deoarece actioneaza si asupra altor receptori din celule ce pot cauza efecte adverse nedorite, cum ar fi slabirea sistemului imunitar.
Studiile anterioare au stabilit o legatura intre nivelul crescut de progesteron si riscul marit al aparitiei cancerului mamar, in special in cazul femeilor care se afla in perioada de menopauza, carora le erau administrate terapii cu medicamente de substitutie hormonala, ce contineau progesteron si estrogen.

La inceputul acestui an, cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au expus un plan de cercetare pentru descoperirea unor medicamente asemanatoare cu Mifepristone, ce ar putea fi folosite ca o noua forma de pilule contraceptive. Gruparile anti-avort, care se opun folosirii medicamentului, au facut presiuni impotriva acestor cercetari.

Sursa: The Guardian

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.