Aspecte din practica medico-biocriminalistica (III)

Dr. Gr. Asanache

Organul de cercetare penala dispune efectuarea unei expertize medico-biocriminalistice complexe; din cuprinsul careia, redam cele ce urmeaza:
" …
< …
– care este natura obiectului gasit, in urma necrospiei, in stomacul cadavrului
… >.

1. Descrierea materialului
Materialul remis spre expertizare se prezinta sub forma unui produs material evidentiind configuratie spatial-tridimensionala cilindric-neregulata, cu dimensiuni de circa 40 x 80 mm; la una dintre extremitati este vizibil plan de sectiune transversala totala pentru separare de intregul unitar original.

2. Examinarea materialului

2.1. Examinare morfologic-macroscopica

.1.1. In starea in care a fost remis
La primirea in laborator, materialul se prezenta sub forma unui segment de cilindru cu suprafata exterioara accentuat ratatinata, sugerand aspect de iasca, de consistenta dura, imbibat cu produs lichidian exaland accentuat miros de bauturi alcoolice.
Aspectul general era de burete imbibat in alcool, fara a se influenta starea de integritate la nivel de strat superficial-periferic de material constitutiv pe durata examinarilor specifice.

Pe suprafata de sectiune aspectul este neregulat mozaicat, de consistenta unei mase buretoase solide, putin rezistenta fizico-mecanic la manopere de palpare cu spatula; evidentiaza culoare alb-galbuie cu striatii maroniu-deschis, cu margini difuze, izolate ori manifestand tendinta de intrepatrunderi reciproce marginal-marginale.

.1.2. Dupa prealabila hidratare
Pentru determinarea particularitatilor de comportament al materialului constitutiv la efecte ale contactului prelungit in timp cu mediu lichidian-apos de intentionala imersiune, s-a procedat la efectuarea unei sectionari totale in plan medio-sagital.
Una dintre hemicomponente rezultate a fost incorporata in volum de apa de robinet, in proportie de circa 1:5, evaluandu-se nivele de rehidratabilitate in crosecventele: la 18, 42 respectiv 120 de ore. Progresiv, in timp, s-a constatat moderata tendinta de retentie lichidian-apoasa.

2.2. Examinare radiologica medico-biocriminalistica
2.2.1. Generalitati
Avand caracter corelativ-complementar am procedat la precedenta investigatie radiologica medico-biocriminalistica pentru evidentiere de eventual prezentare produse materiale endo- si/ sau exogene manifestand oarecare nivele de radioopacitate.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.