Recomandari cu privire la heparina

Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA) a reevaluat riscul asociat cu folosirea medicamentelor care contin heparina contaminata cu condroitin sulfat supersulfatat (CSS) si a hotarat ca, pana la rezolvarea situatiei, medicii pot utiliza enoxaparina cu niveluri scazute de CSS pentru tratamentul temporar al pacientilor.

Cu toate acestea, trebuie luate o serie de masuri pentru a reduce la minimum riscul aparitiei de reactii adverse:
Evitarea administrarii intravenoase sau intra-arteriale a enoxaparinei;Monitorizarea atenta a pacientilor in vederea detectarii semnelor sau a reactiilor alergice. In cazul aparitiei acestora, trebuie administrat tratament antialergic;Evitarea administrarii la femeile gravide, daca sunt disponibile medicamente alternative sau enoxaparina necontaminata. CSS a fost identificat in heparina nefractionata (standard) si in heparinele cu greutate moleculara mica.

Hotararile EMEA au fost luate in urma aparitiei unor reactii adverse grave la administrarea intravenoasa a unor serii de heparina sodica fabricata de Baxter cu materie prima din China. Spre deosebire de SUA, in UE s-a semnalat un numar redus de rectii adverse, 31, asociate cu administrarea unor serii de heparina sodica fabricate de RotexMedica, si anume in Germania. Din motive de precautie, si alte autoritati din statele membre UE, printre care si Romania, au retras seriile incriminate care au fost distribuite.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.