Specializari practice acreditate in domeniul farmaciei in diferite tari

Teodora Ioana, rezident Laborator Farmaceutic

Farmacistii sunt profesionisti in domeniul sanatatii, practicand arta si stiinta farmaciei. Rolul traditional al farmacistului consta in a elibera medicamente pe baza unei prescriptii medicale, in consilierea pacientilor cu privire la administrarea corecta a medicamentelor si atentionarea cu privire la efectele adverse. Farmacistii participa, de asemenea, la managementul starii de boala, unde monitorizeaza si optimizeaza terapia, in colaborare cu medicii si alti profesionisti din domeniul sanatatii.

Unul dintre cele mai importante roluri pe care le are farmacistul in prezent este acela de ingrijire farmaceutica. Acest rol implica asumarea directa a responsabilitatii pentru pacienti si stadiul lor de boala, pentru a imbunatati rezultatul terapiei individuale a fiecarui pacient. Ingrijirea farmaceutica are multe beneficii, care includ (dar nu se limiteaza la): reducerea erorilor medicale, cresterea compliantei pacientilor, un mai bun control al starii de boala, o relatie pacient-farmacist mai buna. In acest sens, dupa terminarea facultatii, farmacistii pot obtine o specializare intr-un anumit domeniu in care se perfectioneaza. Educatia continua postuniversitara variaza de la tara la tara, iar o scurta prezentare a domeniilor de specialitate farmaceutica acreditate in cateva tari este de mentionat.

In Statele Unite ale Americii s-a creat o institutie cu denumirea Board of Pharmaceutical Specialities (BPS), organizatie care se ocupa cu recunoasterea domeniilor de specialitate farmaceutica in SUA, fiind infiintata in 1976 de Asociatia Americana a Farmacistilor. Aceasta are urmatoarele responsabilitati:
-identifica si recunoaste ariile de specialitate practica;
-stabileste standardele pentru certificarea si recertificarea farmacistilor specialisti;
-serveste ca sursa de informare si agentie de coordonare a farmacistilor specialisti.
BPS a recunoscut cinci specializari:

1.Farmacia nucleara, in 1978
Urmareste folosirea sigura si eficienta a medicamentelor radioactive in scop diagnostic si terapeutic. Un astfel de specialist, ca membru al echipei medicale nucleare, se specializeaza in procurarea, testarea, controlul calitatii, distribuirea si monitorizarea medicamentelor radioactive.

2.Farmacistul specialist in nutritie, in 1988
Aceasta specializare a fost creata pentru pacientii care primesc o nutritie specializata, fie enterala, fie parenterala. Farmacistul trebuie sa se ocupe ca statusul nutritiv al pacientului sa devina si sa se mentina optim.

3.Farmacistul oncolog, in 1996
Specialistul recomanda, creeaza, implementeaza, monitorizeaza si modifica farmacoterapia pacientilor cu boli maligne.

4.Farmacoterapie, in 1988
Specialistul este responsabil de folosirea potrivita, judicioasa si in siguranta a medicamentelor.

5.Farmacistul psihiatru, in 1992, se ocupa de tratamentul pacientilor cu probleme psihiatrice.

Cerinte pentru a putea obtine un certificat de specialist in SUA

De exemplu, pentru farmacie nucleara: licenta in farmacie, aviz curent de libera practica, 4 000 de ore de practica in domeniul respectiv, in timpul facultatii si postuniversitare, obtinerea unei note de trecere la examenul de specialist.

Australia

1.Farmacistul consultant – rolul lui este de a reevalua regimul de medicatie, in special pe cel al pacientilor tratati acasa. El se asigura ca tratamentul este cel corespunzator, este sigur, eficient si folosit corect. De asemenea, el identifica, rezolva si previne problemele legate de medicatie ce ar putea sa interfere cu scopul terapiei.

2.Farmacistul specialist in geriatrie

Franta
1.Farmacistul biolog este farmacistul specializat in patologie clinica. Are aproape aceleasi drepturi ca si un medic specializat in acelasi domeniu.

2. Formarea acestor specialisti se realizeaza in laboratoarele medicale ale spitalului. In Franta se urmeaza o scoala de 4 ani pentru a obtine aceasta specializare ce precede cei 5 ani de facultate.

3.Farmacistul de spital

Portugalia

1.Industrie farmaceutica
2.Farmacist de spital
3.Analist clinic. Este asemanator farmacistului biolog din Franta.
4.Afaceri reglementate (Regulatory affairs)

Romania
In Romania, coordonarea activitatii de pregatire postuniversitara a medicilor si farmacistilor este facuta de Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar, institutie care se afla in subordinea Ministerului Sanatatii Publice (MSP).
Rezidentiatul este forma de invatamant postuniversitar specifica in medicina, stomatologie si farmacie, prin care se asigura pregatirea specializarii medicale si farmaceutice, cu o durata cuprinsa intre trei si sapte ani, in functie de specializare.
Admiterea in rezidentiat se face prin concurs national, in ultimul trimestru al fiecarui an. Conditiile de participare sunt diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman; candidatul trebuie sa fie apt din punct de vedere medical.

Invatamantul farmaceutic postuniversitar de specializare se desfasoara in clinici, in laboratoare, in farmacii publice sau de spital si in unitati de cercetare si/sau productie de medicamente, agreate de institutiile de invatamant superior. Domeniile de specializare farmaceutica din Romania, reglementate din anul universitar 1994/1995 au fost: Farmacie generala, Farmacie clinica, Laborator farmaceutic si Industrie farmaceutica si Cosmetica.
In prezent exista grupe de rezidenti pentru specializarile de Farmacie clinica si Laborator farmaceutic. Dupa promovarea examenului de specialist, la sfarsitul celor trei ani de rezidentiat, rezidentilor li se elibereaza certificatul de farmacist specialist de Ministrul Sanatatii.

Avantajele unor astfel de specializari
Pentru angajatori: sunt mai siguri de cunostintele specialistilor; in SUA se ofera salarii mai mari sau se acopera costurile examenului pentru angajatii firmei. Pentru pacienti: farmacistul este responsabil de reducerea complicatiilor in tratamentul medicamentos, monitorizarea in laborator imbunatatita, eliminarea medicamentelor care nu sunt necesare, micsorarea zilelor de spitalizare, actiune care duce implicit la costuri mai mici.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. M**a**a:

      Buna! Specializarile care se fac in Romania la rezidentiat pentru farmacisti se recunosc in tarile membre UE?