Terapia in poliartrita reumatoida: Anakinra

Anakinra este un IL-1ra uman recombinant, utilizat in tratamentul poliartritei reumatoide. Acesta blocheaza activitatea biologica a IL-1, incluzand inflamatia si degradarea cartilajului asociate poliartritei reumatoide, prin inhibarea competitiva a legarii IL-1 de receptorul exprimat in diferite organe si tesuturi. IL-1 se produce ca raspuns la stimuli inflamatori si mediaza diverse raspunsuri fiziologice, inclusiv raspunsuri inflamatorii si imunologice. In plus, IL-1 stimuleaza resorbtia osoasa si induce degradare tisulara, cum ar fi cea a cartilajului, ca urmare a pierderii proteoglicanilor.
Molecula de anakinra este versiunea neglicozilata a IL-1ra umane, preparata din culturi modificate genetic de Escherichia Coli, folosind tehnologie recombinanta ADN. Este alcatuit din 153 de aminoacizi si are o greutate moleculara de aproximativ 17,3KDa si difera de cea umana prin faptul ca are un singur rest de metionina la capatul amino-terminal. Este indicata pentru tratarea semnelor si simptomelor din poliartrita reumatoida si pentru inhibarea daunelor structurale asociate bolii la pacienti cu boala de la moderata la severa, care nu au avut raspuns sau au avut un raspuns inadecvat la unul sau mai multe DMARD-uri (Disease modifying anti-rheumatic drugs). Este folosit ca monoterapie sau in combinatie cu alte DMARD-uri. Nu este indicat sa fie folosit in combinatie cu etanercept, infliximab sau adalimumab.
Conform diverselor studii, anakinra a aratat eficacitate terapeutica semnificativa statistic (in majoritatea studiilor a fost administrat concomitent cu metotrexatul).

Ca orice alt produs, anakinra poate determina efecte secundare. Dintre acestea, pot fi enumerate:
Tract gastro-intestinal: greata, diaree, dureri abdominale;Cutanat: echimoze, micoze, sindrom lupus-like, rare cazuri de melanoma, urticarie (inclusiv soc anafilactic);Tract respirator: infectii ale tractului respirator superior, sinuzite, sindrom pseudogripal, rar pneumonie si tuberculoza;Sange si organe hematoformatoare: neutrofilie, rar neutropenie importanta, eozinofilie moderata, trombocitopenie moderata si limfoane maligne;Sistem musculo-scheletal: simptome de artrita;La locul injectarii: durere, inflamatie, eritem.Interactiuni

Anakinra este posibil sa interactioneze cu urmatoarele clase de medicamente:
Blocanti de TNF-α: o astfel de asociere poate duce la cresterea incidentei riscului de infectii, de neutropenie. De aceea, se recomanda evitarea unei astfel de asocieri;Metotrexat: studii clinice privitoare la aceasta asociere sunt numeroase si nu s-au raportat efecte toxice in cazul unei astfel de asocieri;Vaccinurile: se recomanda a se evita administrarea de vaccinuri vii pe parcursul tratamentului cu anakinra, datorita faptului ca aceasta scade raspunsul imun la antigene in general si, astfel, eficacitatea vaccinului poate fi redusa.Se administreaza cate 100 mg/zi subcutanat, iar in cazul pacientilor cu insuficienta renala se recomanda reducerea dozei la 100 mg subcutanat la 2 zile.

Bibliografie:
1.Berg. vd. Arguments for interleukin 1 as a target in chronic arthritis, Ann Rheum Dis, 2000; 59(suppl.I):i81-4;
2.Bresnihan B., The safety and efficacy of interleukin-1 receptor antagonist in the treatment of rheumatoid arthritis, Semin Arthritis Rheum, 2001; 30(suppl. 2):17-20;
3.Cohen S., Hurd E., Cush J., et al., Treatment of rheumatoid arthritis with anakinra, a recombinant human interleukin-1 receptor antagonist in combination with methotrexate, Arthritis Rheum, 2002; 46:614-24;
4.Fleishmann R., Safety of anakinra, a recombinant interleukin-1 receptor antagonist (r-metHuIL-1a), in patients with rheumatoid arthritis and comparison to anti-TNF alpha agents, Clin Exp Rheumatol, 2002; 20(suppl.27):s35-41.

Asist. univ. drd. Carolina Negrei,
medic rezident medicina interna,
Catedra de Toxicologie, Facultatea de Farmacie, UMF "Carol Davila",
Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.