Tratamentul sistemului nervos – Principalele grupe de medicamente

Medicamentele ce se adreseaza sistemului nervos nu actioneaza asupra cauzei bolii, ci corijeaza sau modifica simptomele, restaurand comportamentul normal. In unele cazuri (de exemplu, anxietatea, insomnia), medicamentele favorizeaza actiunea neurotransmitatorilor inhibitori. In cazul depresiilor, medicamentele stimuleaza neurotransmitatorii excitatori, iar in cazul migrenelor se folosesc medicamente care stimuleaza sistemul nervos autonom si provoaca contractia vaselor de sange a caror dilatatie declanseaza migrena.
Principalele grupe de medicamente ce se adreseaza sistemului nervos sunt:
• Analgezicele;
• Somniferele;
• Anxioliticele;
• Antidepresivele;
• Antipsihoticele;
• Anticonvulsivantele;
• Antiparkinsoniele;
• Psihostimulentele;
• Antimigrenoasele;
• Antiemeticele.
Analgezicele
Sunt substante care suprima durerea, disparitia ei definitiva depinzand de tratamentul cauzei. O maladie sau o rana care atinge un organ este decelata de catre terminatiile nervoase care transmit semnale la creier si care, in continuare, le prelucreaza si la interpreteaza. Interpretarea acestor senzatii poate fi modificata de starea fiziologica a subiectului, iar durerea poate fi amplificata de anxietate sau frica. Aceasta este ratiunea care, uneori, se administreaza in loc de analgezice, hipnotice, anxiolitice sau antidepresoare.

Tipuri de analgezice
Exista doua grupe de analgezice: morfinice si non-morfinice. Cele din prima categorie au o puternica actiune, pe cand non-morfinicele au o actiune mai usoara. Din aceasta categorie fac parte aspirina si derivatii, paracetamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Morfinicele si paracetamolul modifica perceptia durerii la nivelul creierului si a maduvei spinarii. Aceste medicamente actioneaza ca endomorfinele (hormoni tisulari locali produsi natural in creier, care impiedica transmiterea senzatiei dureroase la celulele nervoase). Analgezicele non-morfinice (cu exceptia paracetamolului) impiedica stimularea terminatiilor nervoase in locul in care se produce durerea. Durerile interne postoperatorii se calmeaza cu produsi morfinici. Daca o durere de cap, de exemplu, se trateaza cu aspirina, si daca aceasta nu cedeaza timp de 48 de ore, trebuie consultat un medic.

Aspirina
Aspirina, folosita ca analgezic, antifebril, antiinflamator, blocheaza productia de prostaglandina, substanta care contribuie la provocarea inflamatiei. Aspirina este folosita si in procesele de coagulare anormala a sangelui, opunandu-se indirect aglutinarii plachetare. Aspirina este contraindicata subiectilor care au tulburari de coagulare. Ca dezavantaj, aspirina irita mucoasa gastrica si poate ulcera mucoasa gastro-duodenala. Din acest motiv se administreaza dupa mese. Acest inconvenient poate fi evitat folosind aspirina tamponata sau anrobata. Cea tamponata contine substante care neutralizeaza aciditatea continutului stomacal si diminueaza iritatia. Acelasi efect se poate obtine folosind aspirina normala si un antiacid sau un pahar cu lapte. Aspirina anrobata si unele capsule speciale elibereaza aspirina dupa ce a traversat stomacul si a penetrat intestinul subtire. Aspirina solubila care se dizolva in apa trece rapid in sange si actioneaza impotriva durerii mult mai rapid decat comprimatele obisnuite. Este important de stiut care este doza minima cu care se obtine efectul maxim, evitand riscul aparitiei hematemezelor.

Paracetamolul
Acesta actioneaza diminuand productia de prostaglandine din creier. Spre deosebire de aspirina, paracetamolul nu afecteaza productia de prostaglandine din organism, nu reduce inflamatia, nu irita mucoasa gastrica si rare ori provoaca reactii alergice. La supradozaj poate antrena tulburari hepatice si renale, uneori mortale. Alcoolul poate creste toxicitatea paracetamolului.
Acest medicament a intrat in circuitul terapeutic in anul 1957. Se poate administra atat copiilor, sub forma de sirop, cat si adultilor cu tulburari gastrice. De asemenea, poate fi administrat concomitent cu anticoagulantele. In doze mari este hepato- si renalotoxic, toxicitatea crescand la folosirea a 85-115 g alcool/zi. Paracetamolul este analgezic si antipiretic, nu creeaza dependenta si se elibereaza fara prescriptie medicala. La adulti se administreaza 1-3/zi la intervale de minimum 4 ore.
La copiii >1 an: 50 mg/priza
intre 1 si 4 ani: 100 mg/priza
intre 4 si 8 ani: 125 mg/priza
intre 8 si 12 ani: 250 mg/priza
intre 12 si 15 ani: 375 mg/priza
Efectul se instaleaza intre 10 minute si 1 ora, cu durata pana la 6 ore.
Precautii: nu se administreaza la insuficientii hepatici si renali daca se folosesc si alte medicamente. Nu poate fi utilizat de femeile insarcinate; la doze normale se poate administra in perioada de lactatie. Persoanele peste 60 de ani pot lua fara probleme paracetamol; este interzis consumul de alcool in timpul administrarii acestui medicament; nu se administreaza mai mult de 48 de ore fara aviz medical.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
Acestea reduc durerea si inflamatia, blocheaza productia prostaglandinelor, fiind indicate in durerile musculare, articulare si menstruale. Irita mucoasa gastrica si sunt contraindicate subiectilor suferinzi de ulcer gastric.

Analgezicele morfinice
Sunt derivati de opium extrasi din capsulele de mac si actioneaza asupra multor regiuni ale sistemului nervos central implicat in perceptia durerii, blocand transmisia semnalelor dureroase. Aceste analgezice sunt utilizate contra durerilor severe, in special in dureri postoperatorii, accidente sau maladii. Ca dezavantaj, morfinicele induc stari de somnolenta, greata, voma, constipatie si depresii respiratorii. In caz de supradozaj apare coma profunda cu grave tulburari respiratorii si, posibil, deces. In durerile moderate se folosesc opiacee mai slabe, cum sunt codeina sau dextropropoxifen.
Asocieri de analgezice: de exemplu, codeina, aspirina, paracetamolul, uneori cu rezultate bune asupra creierului si cu actiune directa in centrul durerii.
Localizarea actiunii. Morfinicele si paracetamolul reduc perceptia stimulilor durerosi la nivelul creierului si a maduvei spinarii. Non-morfinicele actioneaza in centrul durerii.
Analgezice morfinice: acid acetilsalicilic, paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Analgezice non-morfinice: codeina, dextropropoxifen, morfina.

Dr. Farm. D. Hurduc

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.