Renuntarea la fumat: vointa asistata farmacologic

Rezumat
Elementele esentiale ale renuntarii la fumat sunt dorinta reala a fumatorului de a face o schimbare, consecventa sa si factorii din mediul social. Adaugarea unei linii de tratament farmacologic nu trebuie neglijata, deoarece abordarea combinata creste rata de succes de la 27,6% la 32%. Articolul cuprinde o scurta trecere în revista a principalelor optiuni de tratament farmacologic, care pot fi grupate în doua categorii: terapia de substitutie nicotinica si farmacoterapia non-nicotinica.

Abstract
In order to be able to quit smoking, the essential ingredients are the smoker’s authentic desire to give up this habit, his determination and the social environment. The pharmacotherapy for smoking cessation should not be avoided, since the combined approach increases the success rate from 27.6% to 32%. The article includes a short review of the main pharmacotherapy options, which can be grouped into two categories: nicotine substitution therapy and non-nicotine pharmacotherapy.

Un studiu realizat de Prof. Mark Weiser (Departamentul de Psihiatrie al Universitatii din Tel Aviv) împreuna cu Centrul Medical Sheba din cadrul spitalului Tel Hashomer, a aratat ca barbaaii tineri fumatori au o probabilitate mai mare de a avea un IQ mai mic, comparativ cu omologii lor nefumatori. Valoarea medie a IQ-ului pentru grupul de nefumatori a fost de 101, în timp ce valoarea medie pentru fumatori a fost de aproximativ 94, iar pentru subgrupul fumatorilor ce consumau peste un pachet de tigari pe zi, aceasta valoare era si mai mica, de circa 90. Intervalul valorilor normale ale IQ-ului pentru populatia sanatoasa de aceeasi varsta si sex este de 84-116.
Aceasta introducere nu face decat sa adauge înca un motiv la lista extrem de lunga a motivelor pentru care un fumator ar trebui sa renunte la acest obicei costisitor care, se pare, îsi pune amprenta nu numai asupra sanatatii, ci si asupra coeficientului de inteligenta.
Elementele esentiale ale renuntarii la fumat sunt dorinta reala a fumatorului de a face o schimbare, consecventa sa si factorii din mediul social, însa rata de succes poate fi crescuta semnificativ prin adaugarea unei linii de tratament farmacologic la care ne vom referi în continuare.
Principalele optiuni de tratament farmacologic pentru asistarea renuntarii la fumat sunt:

  • Terapia de substitutie nicotinica;
  • Terapia farmacologica non-nicotinica: bupropiona si varenciclina.

Farmacoterapia de substitutie nicotinica
Terapia de substitutie nicotinica contribuie la ameliorarea simptomelor de sevraj, care sunt motivul pentru care majoritatea fumatorilor reusesc atat de greu sa renunte. Preparatele folosite contin nicotina si formele de prezentare sunt extrem de variate, fiind disponibile atat ca produse de tip OTC (guma de mestecat, plasturi si tablete), cat si ca produse eliberate pe baza de prescriptie medicala (inhalatoare si spray-uri nazale cu nicotina).
Esentiala este renuntarea la fumat si la consumul de orice alte produse continand nicotina înainte de a începe folosirea terapiei de substitutie nicotinica.

Guma de mestecat si tabletele cu nicotina

Guma de mestecat se gaseste în doua variante de doze: 2 mg, pentru cei cu dependenta moderata sau 4 mg, pentru fumatorii cu dependenta puternica. Tabletele cu nicotina se gasesc în doua variante de doze: 2 mg sau 4 mg, doza fiind aleasa în functie de momentul zilei în care era fumata prima tigara (în primele 30 de minute de la trezire – doza de 4 mg; dupa acest interval – doza de 2 mg). Tabletele nu trebuie mestecate sau înghitite, ci trebuie asteptata dizolvarea lor treptata.

Plasturii transdermici cu nicotina
Sunt disponibili în forme cu concentratii diferite, urmand a fi purtati pe o perioada variabila (16 ore pentru dependenta usoara spre medie si 24 de ore pentru controlarea în plus a simptomelor de sevraj din cursul diminetii).
Spray-ul nazal cu nicotina
Spray-ul nazal se elibereaza pe baza de reteta si reduce imediat simptomele de sevraj, cu avantajul unui mod simplu de utilizare. Durata maxima de folosire nu trebuie sa depaseasca 6 luni.

Inhalatorul cu nicotina
Se elibereaza numai pe baza de prescriptie, fiecare cartus continand 10 mg de nicotina. Durata recomandata de administrare este de 12 saptamani.
Întrucat contin nicotina, toate preparatele de substitutie nicotinica pot crea dependenta, fiind recomandate pe perioade limitate de timp.

Farmacoterapia non-nicotinica
Cele doua medicamente aprobate sunt bupropiona si vareniclina de tartrat. Bupropiona face parte din grupa terapeutica a antidepresivelor atipice, adjuvant in renuntarea la fumat. Este un inhibitor al recaptarii noradrenalinei si dopaminei, si antagonist al receptorilor nicotinici α3β4.
Vareniclina de tartrat este agonist partial de receptori nicotinici α4β2. In plus, are actiune pe α3β4 si actiune slaba pe α3β2 si α6.

Din categoria preparatelor de linia a doua, au mai fost incluse în studii referitoare la renuntarea la fumat si clonidina (poate reduce dorinta de a fuma dupa renuntare, dar nu amelioreaza semnificativ simptomele de sevraj) si nortriptilina (antidepresiv). Acestea sunt indicate sub supraveghere stricta pacientilor care prezinta contraindicatii pentru preparatele de prima linie.
Alte abordari farmacologice aflate înca în stadiul de experiment sunt cele în cadrul carora injectarea repetata a unei substante induce activarea sistemului imun si sinteza de anticorpi care ataca nicotina.
Abordarea combinata, psihosociala si farmacologica, creste rata de succes de la 27,6% la 32%, pentru oricare dintre preparatele prezentate. Rata de succes a psihoterapiei izolate (14,6%) este, de asemenea, crescuta de adaugarea unui medicament (la 22,1%).

Bibliografie:
1. Charles F. Lacy et al., LEXI-COMP’S Drug Information Handbook 12th edition. Ohio, USA, 2004;
2. www.surgeongeneral.gov/tobacco/treating_tobacco_use.pdf, Clinical Practice Guideline: Treating Tobacco Use and Dependence;
3. De Guia N., Rethinking Stop-Smoking Medications: Myths and Facts, Ontario Medical Association 1999;
4. http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PublicHealthAdvisories/ucm169988.htm;
5. Information for Healthcare Professionals: Varenicline (marketed as Chantix) and Bupropion (marketed as Zyban, Wellbutrin, and generics); http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/DrugSafetyInformationforHeathcareProfessionals/ucm169986.htm.

Dr. Madalina Geanta,
medic rezident dermato-venerologie

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.