Termeni medicali utili farmacistilor

Antifungice

Suntem expusi in permanenta la imbolnaviri provocate de fungi (ciuperci). Acestea sunt prezente in apa, aer, hrana. Un mare numar de fungi se dezvolta in cavitatea bucala, la nivelul pielii, provocand modificari in timp, insa doar o parte dintre ele antreneaza boli grave, uneori mortale. Cele mai frecvente infectii fungice sunt:

• Epidermofitia piciorului („piciorul atletului”);

• Epidermofitia inghinala;

• Tricofitia firului de par.

Acestea sun cauzate de diverse organisme si se transmit prin contact direct sau indirect cu animale sau persoane infectate. Infectia este favorizata de caldura si umiditate. Tulburarile pot fi si rezultatul existentei ciupercilor in mod normal in organism (de exemplu candida, responsabila de candidozele bucale, vaginale sau intestinale). Aceste infectii se pot extinde si la nivelul altor organe. Antibioticele, contraceptivele orale, diabetul, SIDA, slabesc sistemul imunitar. Astfel, candida se dezvolta excesiv. Infectiile fungice superficiale care ataca doar stratul extern al pielii si al mucoaselor sunt frecvente si nu incomodeaza foarte mult pacientul. Infectiile fungice viscerale ale plamanului si inimii sunt rare si, uneori, grave.

Protozoarele

Sunt organisme unicelulare deseori prezente in sol. Transmiterea infectiilor la om se face prin apa sau alimente contaminate, contacte sexuale neprotejate, muscaturi de insecte. Sunt multe tipuri de infectii produse de protozoare, fiecare dintre ele cauzand o maladie diferita asupra organismului. Tricomonaza, lamblioza, pneumocitoza sunt cateva infectii provocate de protozoare. Numeroase tipuri de protozoare infecteaza intestinul, provocand in primul rand diaree, dar si alte simptome. Unele infecteaza pielea sau aparatul genital, altele patrund in organele vitale (plamani, creier, ficat). Protozoarele sunt adesea greu de eliminat, iar tratamentul dureaza mai multe luni. Ca medicatie, se foloseste metronidazol si tetraciclina. Acestea sunt utilizate si pentru actiunea lor antibacteriana.

Virusurile

Virusurile sunt organisme foarte mici si foarte simple, care pot trai si se pot inmulti in celulele corpului uman. Medicamentele antivirale sunt greu de obtinut in scopul opririi ciclului vital al virusului, fara a leza celula umana. Sunt mai multe tipuri de virusuri si fiecare dintre acestea genereaza un anumit tip de infectie virala. Este vorba de o multitudine de maladii virale, diferentiate prin semnele si gravitatea lor. Impotriva acestor maladii, apararea naturala a organismului este uneori suficienta.

Text: Dr. Farm. D. Hurduc

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.